Radek Štěpánek není Tomáš Řepka

Radek Štěpánek není Tomáš Řepka

Radek Štěpánek není Tomáš Řepka

Podobně jako u liberecké rošády Neumannová za Kumpošta není veřejnosti vysvětlen náhlý návrat tenisty Radka Štěpánka do českého daviscupového týmu. To bylo invektiv, ostrých slovních přestřelek mezi hráčem a tenisovým svazem! Ale náhle je vše zapomenuto a všichni jsou zase kamarády...

... Znamená to například, že Štěpánek už není pod takovým vlivem Petra Kordy? Nebo trochu vyzrál a zmoudřel, poté co před časem při zdravotních potížích uvažoval dokonce o nuceném konci kariéry?
Může být za jeho návratem něco víc, než touha zahrát si ve druhé půlce září (21. až 23.) v pražské Sazka Areně zápas proti Švýcarsku a porazit třeba světovou jedničku Rogera Federera? Znalci zákulisní poměrů naznačují marketingové (čti finanční) důvody, protože Štěpánkův návrat do reprezentace domluvil Miroslav Černošek, spolumajitel společnosti Česká sportovní, jež vlastní marketinková práva k Davis Cupu a pořádá zápas. Je tedy nepochybné, že Štěpánkova účast hraje pořadatelům do not. Navíc má hráč po dlouhé době opět formu, a to téměř životní. Právě s Federerem sehrál nedávno v Montrealu vyrovnaný první set a prohrál až ve zkrácené hře.
Naši fanoušci se mohou těšit na Štěpánkův razantní a pohledný tenis. Nemá proto smysl připomínat jeho někdejší výroky. Nicméně vkrádá se vzpomínka na slova fotbalisty Tomáše Řepky, jenž kdysi prohlásil, že „nebude hrát pod takovým týpkem, jakým je předseda svazu Obst“, což pro něj znamenalo konec reprezentační kariéry. A že jsme v té době měli o kvalitní stopery nouzi.
Tenis ale není fotbal (v DC týmu hraje méně hráčů, tím více na jedinci záleží, což podstatně mění situaci svazu), a tak Štěpánek není a nemůže být odstavený jako Řepka. Nicméně nelze přehlédnout, že mnohé tenistovy expresivní výroky byly „řezané“ či „liftované“ až přespříliš. Kdyby tak měl Štěpánek alespoň špetku z ležérní noblesy a vtipného slovníku Jiřího Hřebce, blahé paměti při nezapomenutelných štvanických Davis Cupech.