Bohemians: příživnictví na slavném názvu

Bohemians: příživnictví na slavném názvu

Bohemians: příživnictví na slavném názvu

Do předloňska nikoho nenapadlo přivlastnit si název tohoto slavného klubu. Bohemians byli jediní. Patřili do Vršovic, částečně i do Riegrových sadů a později na Hagibor, kde sídlila stejnojmenná tělovýchovná jednota. Ta se sice roku 1998 od fotbalu odpojila, prodala fotbalový stadión, nicméně si nadále ponechala ve vlastnictví ochrannou známku, klokana ve znaku. Fotbalistům ji půjčovala za korunu na rok. Od roku 2005 je ale všechno jinak. A dnes existuje Bohemek několik...


Nejdříve se začal na slavné značce přiživovat podnikatel Karel Kapr, vlastník divizního FC Střížkov, klubu z pražské čtvrti. Když se pravá Bohemka ocitla v únoru 2005 v konkursu a na jaře téhož roku přestala existovat, přihlásil na ministerstvu vnitra svůj střížkovský klub s novým názvem – Bohemians Praha. Vstoupil do jednání s TJ Bohemians (ještě před úspěšným dovršením snahy vršovických fanoušků o záchranu Bohemky) a získal od ní propůjčení klokaního loga na sezónu 2005-2006. Představitelé TJ uvítali Kaprovu iniciativu, díky němuž tradice fotbalu Bohemians pokračovala. Navíc nevěřili úspěšné snaze fanoušků o vzkříšení pravé Bohemky.
Leč opak byl pravdou. Fanoušci obnovili staronový klub, jenž se ale musel jmenovat jinak než Kaprova Bohemka. Byl zvolen název Bohemians 1905 (rok přihlášení do Českého svazu footballového) a klub dnes hraje, jak známo, první ligu. Kaprův klub Bohemians Praha se mezitím dostal do druhé ligy, a i když už dávno skončila dohoda s TJ o propůjčení loga, nadále nosí znak klokana na dresu. Jakkoliv je to na první pohled nefér, brání se tím, že uzavřel s TJ Bohemians smlouvu o kolektivním členství. Tu nyní i přes opakované výzvy TJ nechce ukončit, takže se nadále chlubí cizím peřím a považuje to za legitimní. TJ Bohemians píše dopisy na Českomoravský fotbalový svaz (ČMFS), ale ten jí neodpovídá. „Mohli bychom se soudit, ale vydávat energii a peníze za něco, co je svazu lhostejné, se nám nechce. Podobně se zachovali naši florbalisté, když se od nás odtrhli a založili Florbalovou školu Bohemians. Logo klokana nepoužívají, ale těží z názvu klubu. S nimi se také nesoudíme,“ říká Richard Šach, generální sekretář TJ.
Je to trochu zmatek, donedávna jsme byli zvyklí jen na jednu jedinou Bohemku. Nyní existují dvě fotbalové, pak třetí, rovněž fotbalová, vlastníků Švarce a posléze Vejsady, která je stále v konkurzu. Další je odtržená florbalová a existuje i golfový klub Bohemians. Slavný název může patrně oslovit potenciální sponzory, proto je o něj takový zájem. Zřejmě si na to musíme zvyknout. Nakonec vedle slavné pražské Sparty existuje přece i Sparta Krč či Sparta Kladno. Známe i množství Slavií, byť ty se často od té slavné pražské liší přívlastky – Horácká, Moravská nebo Hanácká. A tak jsou Sparta, Slavia či Bohemians, první nositelé slavných názvů, stejně těmi navždy nezaměnitelnými a jedinečnými.