Cvičená medvědice Kateřina

Cvičená medvědice Kateřina

Cvičená medvědice Kateřina

Mohla být ambasadorkou lyžařského mistrovství 2009 v Liberci, usmívat se na billboardech, což by jí po skončení zářné kariéry slušelo. Místo toho se jako cvičená medvědice nechá vodit na drátcích lobbyisty z pozadí. Taková je dnešní role Kateřiny Neumannové, která se pustila do ještě náročnějšího závodu, než jaké dosud absolvovala v bílé stopě.


Je ale úplně jedno, jestli se do něj vydala z vlastní vůle, nebo do něj byla vmanipulována svým životním partnerem i manažerem v závěru lyžařské kariéry a nejspíš i otcem své dcery, Josefem Jindrou, zdatným obchodníkem v oblasti sportovního marketingu. Každému je jasné, že výtečná lyžařka, ale bez ekonomického vzdělání a vůbec praxe v jakémkoliv zaměstnání, nemůže takovou funkci zastávat. Tohle přece musí být zřejmé i ministryni školství Daně Kuchtové, do jejíhož resortu sport patří, stejně jako premiérovi Topolánkovi.

Proto také podle všeho nebudou investice za dvě miliardy svěřeny laikovi Kateřině, byť je jmenována ředitelkou organizačního výboru, a v zákulisí se již delší dobu hledají manažeři, kteří by to za ni opravdu dělali. Ovšem podle dosavadních zpráv se nikomu do toho příliš nechce. Přitom v oficiálních informacích zaznívají slova, že dosavadní ředitel Roman Kumpošt žádnou chybu vlastně neudělal. Pouze Kuchtová, jež se ve věci zjevně neorientuje, prohlásila, že Kumpošt nepředložil ministerstvu požadované dokumenty, ale jen jakési nic neříkající tabulky. On se brání, že to není pravda. Jedny hlasy říkají, že Kumpošt není tak dobrý manažer, jak vypadá, a řadu věcí (leč bez konkrétního upřesnění) neudělal dobře. Když jsem se na to ptal vládního zmocněnce libereckého šampionátu, Tomáše Hasila z ODS (poslanec Parlamentu ČR), řekl, že nic nepřístojného ve financování nezjistil, stanovisku ministerstva nerozumí a že Kumpošt je pracovitý profesionál. Tak se v tom vyznejte.

Zbývá tedy jediné vysvětlení: v pozadí je opravdu snaha zmocnit se zlatého marketingového telete. Lobbyisté jsou však lišky podšité, takže oklamali politiky a zvítězili. Veřejnosti se pak věší bulíky na nos. Ale lid prostý není hloupý a myslí si své i bez informací. Hlas lidu ovšem přestává fandit „zlaté Katce“ a její příliš razantní nástup do funkce drtivě odsuzuje. Čemuž se nelze vůbec divit. Ona je však suverénní. Den před uvedením do funkce prohlásila například v rádiu, že o vánocích ona a její lidé uspořádají Světový pohár v běhu na lyžích na Pražském hradě. Na umělém sněhu, minimálně za patnáct miliónů. Jako kdyby v Liberci měla mít málo práce. Vlastně ano, asi tam té práce pro ni příliš nebude...