Pro koho se buduje nový Eden?

Pro koho se buduje nový Eden?

Pro koho se buduje nový Eden?

Fotbalisté Slavie měli ještě před pár týdny nejlepší pozici k zisku ligového titulu. Pak přestali střílet góly do sítí soupeřů, šest zápasů nevyhráli a teď jsou čtvrtí. V zoufalství zazněly z jejich dočasného domova na Strahově neuvěřitelné výroky. Třeba trenér Karel Karolín řekl, že „neměl prodlužovat smlouvu, protože hned poté ta bída začala“. Zní to možná skoro jako žert, ale tvářil se vážně.


Jako poměrně prázdné gesto se jeví vyřazení obránce Dosoudila z kádru A-týmu, protože se nechal ve dvou zápasech vyloučit. Tím se měli uchlácholit frustrovaní slávističtí fanoušci, aby uvěřili, že vedení klubu má situaci pod kontrolou? A není třeba zakopaný pes v tom, jak zjistila TV Nova, že vedení Slavie dluží hráčům výplaty za březen? Do kamery to nerad připustil její generální ředitel Petr Doležal.
Nelze se proto v tuto chvíli obávat dalšího výprodeje nejlepších hráčů současného kádru? Vždyť Krajčík, Latka, Švento, Janda či Vlček by nemuseli být marné akvizice pro kluby například v Rakousku, Polsku, Rusku či Německu. Jejich agenti to jistě vědí a jednají. A jestliže Slavia nebude hrát evropské poháry, což se pravděpodobně velmi snadno může stát, proč potom držet tyhle hráče? Krom toho je přece každý milión na výplaty velmi vítaný.
Zároveň se ale musíme ptát: pro koho se buduje supermoderní aréna v Edenu, pro průměrný tým bez alespoň trochu výrazných osobností? To je chmurná, byť současně radostná otázka. Radostná proto, že stavaři dodržují harmonogram: 9. května zahájili stavbu západní tribuny, srdce areálu s klubovým zázemím, šatnami, kancelářemi, lóží VIP, atd. Nový stadión by měl financím klubu pomoci už jen tím, že na sebe strhne obrovskou marketingovou pozornost. Kéž by podobně zaujala i hra Slavie, aby se hrstka nejvěrnějších fanoušků nemusela v hledišti pro 21 tisíc diváků divit, k čemu že tu stojí tenhle nádherný a zároveň liduprázdný stadión. Jeho stavba má být dokončena v březnu 2008 a fotbalisté by tu poprvé měli hrát o dva až tři měsíce později.