Kdy vtrhneme do mlýnice v brankovišti?

Ani se mi nechce počítat, kolik let již vyčítám českým hokejistům jejich vyhýbání se mlýnici před brankou soupeře, a to zejména při mistrovství světa. Mluvil jsem o tom s trenéry i hráči, mnozí mi dávali za pravdu, ale moc se o tom rozšiřovat nechtěli, aby snad někoho nenaštvali. Mám pro takovou hru vysvětlení: zvládneme zápas chytrostí a technikou, není důvod nechávat se zbytečně otloukat. Jenomže to podle Martina Hostáka není pravda.


Bývalý hokejista Sparty, reprezentace a švédských klubů, dnes spolukomentátor České televize, totiž tvrdí, že mu tenhle nedostatek v naší hře také vadí, ale zároveň si myslí, že prý hned tak nepůjde odstranit. „Kořeny vidím v tréninku. Kanaďan, jenž na tréninku zakončuje akci střelou, končí v bráně nebo těsně před ní. U nás však udělá hráč po střele širokánský oblouk do rohu kluziště a brance se vyhne.“ Mluví-li Hosták o reprezentantech, tomu rozumím, to jsou kouzelníci s hokejkou, kteří se nechtějí nechat zmlátit. On však dodává to podstatné: „Absenci nájezdů do mlýnice před bránou vidíme ovšem již na tréninku žáků, dorostenců, juniorů, o extralize nemluvě. Neučíme to prostě hráče odmalička. Když je ale k tomu budeme vést od pěti let, naučí se to. Není to věda a nejde ani o strach, ale spíš o zvyk. Tohle je jedna z mála věcí, kterou bych vyčetl české metodice.“
Vida, jak je to prosté. Na druhou stranu se tím naše hra od jiných stylů liší. Nicméně by bylo dobré, nedaří-li se technicky, mít v záloze i trochu silovější pojetí. Jinak mi ovšem Hosták svěřil, že hra Čechů vzbuzuje úžas odborníků zejména co do rychlosti přechodu do protiútoku. Více ale neprozradím. Více bude v rozhovoru s Martinem v tištěném Reflexu příští týden.
Hostákovi, stejně jako řadě hokejových příznivců, vadí systém šampionátu, podřízený komerci, ale na to už jsme si zvykli. V základní B-skupině hrajeme postupně s Běloruskem, Rakouskem a USA. V osmifinále bychom měli narazit na tři nejlepší týmy z C-skupiny (Kanada, Slovensko, Norsko, Německo). To se ale bude pořád hrát jen o pusinky. Pravý šampionát začne až 9. a 10. května čtvrtfinálovými vyřazovacími zápasy. Semifinále je v sobotu 12. května a druhý den se hraje o prvenství i o třetí místo. Obhájíme stříbro z loňska, nebo budeme lepší?