Proč jindy Horvátha neberou křeče?

Kdepak truchlivo, naopak veselo bude nyní na českém fotbalovém plácku. A to jak v popředí, tak i v pozadí prvoligové tabulky. Na jaře tolik opěvovaná Slavia si proti Spartě neškrtla, takže o titul se zase bude prát čtveřice klubů. Živo je v zákulisí, protože věčný kverulant Jiří Kubíček volal šéfovi rozhodčích, že boží mlýny melou a ať dá ruce pryč od „jeho“ sestupem zvolna ohrožované Olomouce.


Slávistický trenér Karel Jarolím vsadil v derby na obrannou kartu, což byla chyba. Plichtu si jeho tým z Letné neodvezl. Kdyby však Slavia útočila, asi by stejně prohrála, ale viděli bychom mnohem lepší zápas. Takhle hrála fotbal jen Sparta, a to zejména Marek Kulič a Pavel Horváth, což úplně stačilo. Oni sami dva vlastně sešívané porazili. Kulič, nejšikovnější hráč dne v práci míčem, rozjel gólovou akci a nejčastěji střílející a často vtipně přihrávající Horváth ji ukončil dorážkou zblízka.
A tak jsem již bůhví pokolikáté ptal: Proč si zanedlouho již dvaatřicetiletý Kulič tak trestuhodně prolajdačil kariéru, proč už dávno nezářil v předních ligových klubech a nehrál v reprezentaci? Inu, zmoudření se dostavuje různě. A napadla mě ještě jedna otázka: Kdyby braly Horvátha křeče v každém utkání tak jako proti Slavii, nebyla by Sparta už dávno s velkým náskokem na prvním místě?
Bude rušno, bude drama, počítat se musí s Libercem i Mladou Boleslaví, měšce peněz za starty v evropských pohárech již vzdáleně cinkají. A horko bude i na konci. Slovácko je u dna, nad ním jen o dva body Starkova Příbram a nad tou jen o čtyři body již také sestupem ohrožená dvojice – Olomouc a Zlín. Když Hanáci prohráli na hřišti Slovácka penaltou, o níž se hodně diskutovalo, jejich ředitel Kubíček uvěřil v teorii spiknutí, že kvůli němu, nepohodlné osobě ve výkonném výboru ČMFS (je v trestu za poškozování dobrého jména svazu) bude fotbal v Olomouci z prvoligové mapy vymazán. Takže Luděk Macela, předseda komise rozhodčích a delegátů ČMFS, vydal tiskové prohlášení, v němž odmítá Kubíčkovo nařčení, že by rozhodčí byli nabádáni k úmyslnému poškozování olomouckého klubu.
Jeden by řekl, že je to od Kubíčka paranoia, ale druhý může namítnout, že v souvislosti s nedávnou korupční aférou je v našem fotbale možné všechno. Ono totiž po jejím odhalení moc lidí ze scény neodešlo. Takže jak už zaznělo – ještě bude veselo.