Olomoucká podpásovka a vyhazov ve Slavii

Kdybych si měl vybrat, co mně ve sportovním dění těchto dnů nejvíc zkazilo náladu, pak bych volil událost, o níž skoro nikdo neví, protože se odehrála v ženské házené. Mimochodem nad aférou manažera Nehody a fotbalové hvězdy Nedvěda se usmívám. Kolikrát už tady něco podobného bylo? Kdy Nedvěd cosi prohlásil, ale záhy to bylo dementováno a uvedeno na „pravou míru“, mnohdy zcela opačného vyznění.


A tak zmíním házenkářský příběh, jenž se může vyskytnout i v jiném sportu. Týká se ženstva pražské Slavie, které patří k nejlepším u nás, a proto hraje interligu. To je soutěž česko-slovenská, šest klubů z Česka a šest ze Slovenska. Slávistkám se nyní měsíc a půl nedaří, a to zejména kvůli vysokému počtu nemocných hráček. Ale nastala i jiná věc, důležitá a dosud naplno nepublikovaná.
Letitými soupeřkami slávistek jsou hráčky Olomouce. Když se před pár týdny blížil jejich vzájemný zápas, olomoucká trenérka a nedávno brankářka reprezentace Lenka Černá oznámila slávistické střelkyni Zachové, že ji sehnala angažmá ve francouzském klubu, kde sama dlouhé sezóny chytala. Od Černé to byl psychologický tah s jedním hlavním efektem: rozhodit psychiku slávistek. A to se podařilo. Zachové se z radosti nad tou zvěstí točila hlava a nezahrála jako obvykle, její spoluhráčky jí angažmá přály a současně i trochu záviděly. Takže družstvo bylo vykolejené a s Olomoucí prohrálo. A když v tomhle rozpoložení ztratilo další dva zápasy, celkem tři za sebou, vedení Slavie odvolalo trenéra Luboše Zemana. Řeklo mu, že družstvo potřebuje změnu, a tou nejjednodušší je tradičně odchod trenéra, a tak navrhlo šetrné řešení: Rezignuj sám z nějakých osobních důvodů, nejlépe zdravotních, aby to nebyl vyhazov. Ale to on odmítl. Tak to byl vyhazov. To je ovšem běžné.
Zeman jistě udělal pár chyb v koučování, který trenér je nedělá. Ale pracoval systematicky, patří k náročným trenérům, kteří umějí vychovávat talenty, čekal na uzdravení hráček a chtěl se s nimi v závěru ligy dostat co nejvýš. Slavia má potenciál na to, aby hrála o nejvyšší umístění v play-off mezi českými kluby. Nyní bude o totéž usilovat se slovenským trenérem Tomášem Kuťkou. Život jde ale dál, takových změn tu bylo a bude… Zeman je však právem rozmrzelý. Štve ho podpásovka Olomouce i jednání slávistických šéfů, a taky mu bude trénování chybět, byť je to nyní u nás někdy marná práce. Protože se vypiplá hráč či hráčka, a jakmile jen trochu vynikne, odchází za lepším do ciziny. To je ovšem už taky běžná praxe.