Brno zavrhlo fotbalisty i hokejisty a velebí basketbalistky

Je to pár desítek let, co patřila moravská metropole k tuzemským baštám jak v hokeji, tak ve fotbale. Leč poslední dobou tomu tak není. Vyplývá to jasně z vyhlášení nejlepší sportovců Brna pro rok 2006. V nejlepší desítce je třikrát zastoupeno dálkové plavání, dvakrát basketbal, triatlon, gymnastika a jednou kolová. Avšak nikdo z fotbalu, hokeje a ani cyklistiky. Tak znějí výsledky ankety zdejších novinářů a sportovních osobností.


Přitom na pohledný hokej, jejž Kometa předvádí v popředí tabulky druhé nejvyšší soutěže, chodí velmi slušné, pětitisícové návštěvy. A na fotbal v podání 1. FC Brno vyráží jen nepatrně nižší počet fanoušků, přičemž tým je v tabulce Gambrinus ligy šestý a letos na podzim předváděl nejlepší hru za poslední roky.
Pořadí těch nejlepších Brňanů je tedy následující – jednotlivci: 1. Vítečková (basketbal), 2. Ospalý (triatlon), 3. Pechanová (plavání), 4. Šikulová (gymnastika), 5. Machová (basketbal), 6. Hlaváčová (plavání), 7. Krňávek (triatlon), 8. Böhm a Hrdlička (kolová), 9. Komrsková (gymnastika), 10. Čech (plavání) – týmy: 1. basketbalistky Gambrinusu Sika Brno, 2. volejbalistky KP Brno, 3. plavci Komety Brno.
Brněnskou královnou sportu je tedy Eva Vítečková, brzy již pětadvacetiletá, česká hráčka roku a třetí basketbalistka Evropy (dle ankety La Gazzetta dello Sport). Opora „Žabin“, jak se brněnskému klubu říká i v cizině, je sedminásobnou mistrní republiky, vítězkou mistrovství světa juniorek (2001), mistrovství Evropy žen (2005) a letošní Euroligy. Přišla ze Žďáru nad Sázavou a v Brně studuje Pedagogickou fakultu se zaměřením na sport.
Z rozhovoru, jejž poskytla brněnskému basketbalovému novináři Tomáši Setničkovi, vyplynulo, že je spíše stydlivá, ale zdárně se s tím umí vyrovnat. Když nedávno zasvěcovala na praxi žáky do tajů gymnastiku a baletu, obojí zvládla i při své výšce. V týmu „Žabin“ nejvíc kamarádí s Petrou Kulichovou a tvoří spolu impozantní dvojici – Eva měří 190 cm a Petra 198 cm. „Když se zvedneme od baru, neexistuje chlap, který by se za námi neotočil,“ říká Eva světácky a s úsměvem dodává: „Jak řešíme zájem mužů, když jsou příliš dotěrní? To pak jen stačí, abychom se vztyčily!“
Téměř současně se zvolením první dámou brněnského sportu se Eva Vítečková mohla radovat i z jubilejního, 250. ligového vítězství hráček Gambrinusu za sebou. To když obhájkyně titulu porazily poslední tým tabulky UP Olomouc 129:45. Ta úctyhodná série trvá od února 1998, kdy Brňanky naposledy prohrály v Praze na Folimance s USK. Sečteno a podtrženo, Brno zvolilo své nejlepší sportovce v jednotlivcích i týmech správně. I když si myslím, že plavkyně Yvetta Hlaváčová, přemožitelka průlivu La Manche ve světovém rekordu, se měla umístit na podstatně lepší než šesté příčce.