Proč Petera přichází s nereálnými vizemi?

Ve fotbale byl „jen“ vlivným mužem v pozadí: v Drnovicích, Liberci, Kladnu a v Ostravě. Zdejší Baník koupil v roce 2003 pro kamaráda, bývalého tenisového reprezentanta Daniela Vacka, ale nyní přiznal, že klub je jeho. Patřil více do tenisového a atletického světa, alespoň tak ho vnímala sportovní veřejnost. Leč v posledních týdnech je nejčastěji zmiňovaným člověkem, je-li řeč o fotbale: Tomáš Petera (35), tuzemská jednička sportovního marketingu.


Údajně se mu nelíbilo, že byl Baník v poslední době rozhodčími fatálně poškozován. A tak nejdříve přišel s nápadem na změnu statutu rozhodčích, aby se stali profesionály, a pak svolal schůzku osmi klubů, kde předestřel vše další, co by se mělo v českém fotbale změnit. Média se toho chytila, jako právě panovala okurková sezóna. Kromě profesionálních rozhodčích šlo hlavně o platové stropy v klubech při odměňování hráčů a možnost používat videa coby pomůcky rozhodčích při sporných situacích. Zástupci Peterou pozvaných klubů rokovali mnohem déle, než původně plánovali, takže by se mohlo zdát, že je jeho náměty zaujaly. Ale bylo tomu opravdu tak? Jsou totiž nerealizovatelné. Byť laikovi znějí sympaticky.
Jak mohou existovat platové stropy, když každý klub je samostatná akciová společnost, do jejíž činnosti nemá nikdo co mluvit. Tím méně pak ligové shromáždění Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS), což je občanské sdružení. Je přece principem akciové společnosti, že hospodaří co nejefektivněji. Ostatně to, co Petera navrhuje, například neposkytovat bonusy za podpis hráče při příchodu do klubu, už dávno ve většině týmů zavedli.
Video a rozhodčí? Sporné momenty ve hře znají i v těch nejbohatších evropských ligách. Proč však s touhle změnou nepřišli v Anglii, Itálii či Španělsku a už dávno ji nedali do pravidel? Navíc by Petera chtěl ještě zkoumat videozáznam při vstřelení gólu v situaci, která by zaváněla z ofsajdu.
Je s podivem, že specializovaní novináři a fotbaloví experti nechávají úspěšného sportovního podnikatele Peteru vykládat jeho vize, aniž by mu fundovaně sdělili, jak jsou naivní a neproveditelné. Fotbalový národ je ale samozřejmě poslouchá rád. Protože ho nebaví sledovat fotbal poznamenaný korupcí a přemrštěnými honoráři pro „hvězdy“, na jejichž výkony se mnohdy opravdu nedá koukat.