Ještě o Horníkovi, ale i Ščasném, Starkovi a Kubíčkovi

Řada lidí nechápe, proč se seriózní trenér Zdeněk Ščasný tak usilovně a dlouhodobě zastává fotbalového šíbra Ivana Horníka. Leč nedávno on sám toto „tajemství“ odhalil v deníku Sport. A o pár dní později došlo k dalšímu „objasnění“ věcí fotbalových. Z toho plyne poučení: ukládáme-li informace do paměti a časem je porovnáme, máme naději mnohé lépe pochopit.


Nynější trenér Mostu Ščasný zmínil v rozhovoru s Pavlem Hartmanem skutečné Horníkovy kvality (bez ironie), když o společném působení s ním na Žižkově řekl: „Ivan přivedl do Viktorky de facto zadarmo hráče a ti se pak prodali za 60 milionů. To byl mimořádný přínos pro klub. Když jsme se dohodli na nějakém hráči, on odjel a za tři dny se vrátil s ním. Mnohokrát do toho dal i vlastní peníze. Nechci se rozbrečet nad Ivanovou pracovitostí. Jen chci říct, že podstata jeho práce byla v něčem jiném – v budování týmu. Tito lidé dnes ve fotbale chybějí.“
V další části rozhovoru Ščasný nechtěl komentovat proslulý výrok sparťanského funkcionáře Pelty o „cinklém jaru“, ale řekl další důležitou věc, že „po korupční aféře se náš fotbal nevyčistil, a proto by se měl Horník do fotbalu vrátit, i když není žádný Mirek Dušín.“ Obě citace objasňují i záměry příbramského bosse Jaroslava Starky. Ten totiž při vysvětlování, proč Horníka v Marile Příbram angažoval, řekl jen A, kdy vychvaloval jeho kvality při objevování hráčů, ale nedodal B, což je logické, proč to vytrubovat do světa, že Horník umí hráče zpeněžit. To je však záležitost obchodní, tedy legitimní. Malá odbočka: Horník měl obecně vzato smůlu i díky svému „básnivému“ slovníku v odposleších a navíc nepracoval v žádném renomovaném klubu. Přijatelnější bylo odstřelit Viktorku než třeba Spartu…
Další poodhalení se týká korupční aféry, odstartované na jaře 2004. Tehdy byly podle tajné informace z policejních kruhů v aféře namočeny všechny ligové kluby – s výjimkou Ostravy a Olomouce. To znamenalo, že „v tom jely“ i ty nejslavnější. Pouze bylo zvláštní, proč ne ony dva moravské. Snad proto, že aféru vyšetřovalo státní zastupitelství v Kroměříži, odkud to není tak daleko do Olomouc a Ostravy? Takovému vysvětlení jsem se bránil.
Minulý týden redaktoři Sportu spočítali, jak v podzimní lize rozhodčí poškodili jednotlivé kluby: posuzovali, po jakých chybách či opačných verdiktech sudích padaly důležité góly. V této bilanci vede Olomouc s pěti „zářezy“ před Ostravou se čtyřmi. Spojíme-li si to s informací v předchozím odstavci, je to jasné. Jestliže v Olomouci a Ostravě „nechodili do rozhodčích“ před aférou, nedělají to ani dnes, a tudíž jim rozhodčí nic nedarují, spíš naopak. Olomoucký „primát“ mohlo ovlivnit i to, že ředitel klubu Kubíček válčí s fotbalovým svazem. A kdo nebyl sudími poškozen? Příbram, Zlín, Slovácko, Jablonec, Mladá Boleslav, Slavia a Sparta. Ani ne polovina klubů. Pak se divme, že je diváků v ligových hledištích tak málo.