Ve hře smůla, v lásce štěstí?

České basketbalistky, úřadující mistryně Evropy a pátý tým z poslední olympiády, obsadí na mistrovství světa v Brazílii nejlépe sedmou příčku. Utkají se o ni v pátek se Španělkami. Ve čtvrtek prohrály těsně, smolně a po prodloužení s Francouzkami. Bezprostředně po zápase svěřila notebooku své pocity Eva Vítečková, autorka 16 bodů. Čtenářům on-line Reflexu je sdělila prostřednictvím brněnského novináře Tomáše Setničky.


...Tak průběh zápasu? Udělali jsme si hezký bodový rozdíl na poločas, ale bohužel se nám zase nepovedl začátek druhé půlky... Prohrávali jsme i o 7, ale bojovností jsme to zase otočili a vedli o 3 pár sekund před koncem, úkol zněl, nedostat trojku... Bohužel se tak stalo, takže bylo prodloužení, tam už to bylo o štěstí.... Tenhle zápas byl opravdu na krev, moc se nestřídalo, tak nevím, co to s námi udělá zítra. Po utkání jsem ani nevěděla co říct novinářům, prostě smůla – prohrát o bod, ale to je sport, musíme to tak brat...
Dost nás mrzí, že když si přečteme příspěvky na iDNESU, tak jsou tam všichni obrovský znalci... Když se vyhraje, je tam 20 příspěvků, když ne, je jich tam 160! Ale jakých! To nepíšou lidi, to píšou zvířata! Možná doopravdická zvířata urážím... Naschvál se podívejte! Ale to nemluvím o všech, samozřejmě jsou lidi, kteří asi někdy sportovali a rozumí tomu.
Jinak dneska nepršelo, takže do haly taky ne... Diváků bylo málo, jen ke konci začali přicházet, protože po nás hraje Brazílie s Austrálií. Žádné další problémy nejsou, na pivko asi zajdeme až zítra. Musíme ještě odpočívat. Odlétáme v neděli o půl sedmé večer.
Co se týká systému mistrovství, asi bych znala lepší. Tyhle dohrávací zápasy jsou zbytečné, na olympiádě jsme hned po vypadnutí hráli o páté místo, vše se odvíjelo od místa ve skupině. Ještě nesouhlasím s tím, že dvě skupiny se hrály v hale, kde se pak konalo čtvrtfinále a semifinále. Je to strašně nespravedlivé a v životě jsem tohle nezažila...
Asi je trochu těžší se motivovat, ale teď jsme si říkali, že to je takové malé ME... Čtyři evropské celky hraji o 5.-8. místo... Bohužel jsme opravdu měli smůlu, třeba aspoň budeme mít štěstí v lásce :-)! Je to prostě sport, jednou je člověk nahoře, jednou dole...
Co dodat? V základní skupině prohrálo naše družstvo s Francií 58:62, čtvrteční odveta se rovněž nevydařila. V normální hrací době nám daly Francouzky sedm vteřin před koncem trojku a vyrovnaly na 69:69… Rozumný hlas diskutujícího na iDNES: To není v týmu někdo, kdo by znal poučku, která se vkládá do hlavy už žáčkům? Když v posledních vteřinách vedeš o tři a víc, tak na polovině fauluj! – Jistěže naše hráčky tuhle zásadu znají. Ano, byla to chyba, ale něco jiného je být na hřišti a něco jiného mimo hřiště. Střídačka zřejmě křičela „Fauluj!“, ale nepovedlo se. V poslední sekundě se pokusila ještě Hana Machová o průnik pod koš, devět z deseti jich bezpečně proměňuje, ale tentokrát míč skákal po obroučce a – nepropadl. Prodloužení přineslo oboustranně nervózní, opatrnou hru a prohru 78:79. Tady to bylo opravdu o štěstí.
Útěchou našemu týmu může být, že v základní skupině porazil Rusko 85:83. Stručný komentář Evy Vítečkové: Kříža (Křížová) dala Ruskám koš z půlky, protože jsme prostě všechny měly dobrý den, štěstí. Tak to tam padlo, ono se to někdy při basketu přihodí. V semifinále Rusky porazily senzačně Američanky 75:68 a o titul se utkají s Australankami. Hráčky z nejmenšího kontinentu vyhrály nad domácí Brazílií, což není překvapením. Nepřímo o tom svědčí předvčerejší e-mail Evy Vítečkové: Už jen 4 noci a 2 zápasy... Každý to už tady odpočítává, hrůza... STRAŠNĚ MOC SE TĚŠÍME DOMŮ! Nechápu, jak třeba Australanky můžou být měsíc na cestách.