Hokej je skvělé divadlo, ale myslelo se na diváka?

Fotbal je u nás sportem číslo jedna, ale hokej bývá již dost dlouho pro celou populaci přece jen divácky atraktivnější. Začala nová sezóna a v dějinách přináší kromě jiných změn jednu přímo revoluční: žádný hokejový klub nemusí z nejvyšší soutěže sestupovat. Nemusí, byť bude poslední, bude-li mít pro následující sezónu potřebný balík peněz na fungování. Nyní je to pětadvacet miliónů korun.


O této změně se pár let v zákulisí diskutovalo, když předobrazem byla zámořská NHL. Ne každému se však tenhle krok líbí. Jeho stoupenci tvrdí, že klubům extraligy přinese klidnější život jak ekonomicky (sponzoři získají jistotu, že jsou stabilně viditelní v elitní společnosti), tak sportovně (trenéři budou moci dát šanci talentům a nechat je vyzrát). Odpůrci namítají, že ve spodní části tabulky nebude o co hrát, třebaže o play off může nyní usilovat deset týmů místo osmi, jak tomu bylo dosud.
Hodně pádné slovo budou mít v této „diskusi“ diváci, kteří svou přítomností v halách dají najevo, jestli je hokej v nově uspořádané extralize baví. Viděl jsem před lety několik zápasů v NHL, které byly skoro vyprodány a ne všechny měly tu nejvyšší sportovní úroveň. Když jsem však pozoroval diváky, v mnoha případech (říci, že většinou by bylo asi přehnané) je samotný hokej zase tak moc nezajímal. Ovšem klidně při zápase večeřeli v restauracích, odkud párkrát pohleděli na kluziště. Mnozí přišli na utkání ve skupinách (muži se ženami), o přestávkách debatovali při korzování po chodbách hal s výtečným interiérem a nezdálo se mi, že hokej je tématem hovoru. Návštěva zápasu brali spíše jako společenskou záležitostí.
To náš fanoušek je většinově jiný, hokejově znalejší, více týmy povzbuzuje a také více zápasy prožívá. Bude se takto „realizovat“, když někdy nepůjde „skoro“ o nic? Píšu to v uvozovkách, protože vždycky jde přece o vítězství. Ale někdy není přece jen tak důležité, takže aktéři mohou zápas vypustit. Ale pak je tu ještě jedna změněná věc – konec utkání. Skončí-li nerozhodně, hraje se pětiminutové prodloužení, a nepadne-li ani v něm gól, následují samostatné nájezdy. Že vítěz získá dva body a poražený jeden, budiž. Jenomže tímto časově těžko odhadnutelným prodlouženým celkové doby zápasu se nesmírně komplikuje návrat fanoušků do domovů, protože mnohdy jim ujíždějí vlakové a autobusové spoje. Na tohle asi pánové z ředitelství O 2 Extraligy příliš nepomysleli. Což je chyba, protože pro diváky se přece hokej hraje. Čím více lidí v hledišti, tím spokojenější sponzoři, to jsou jasné počty, o nichž dále netřeba mluvit.