Údiv – nejtypičtější jev našeho sportu

Nejdříve jsem si toho všiml u nového trenéra olomouckých fotbalistů Vlastimila Petržely. Po prohře se Slavií mluvil kriticky o kvalitách vlastního týmu. V zoufalství volal do Petrohradu, svého nedávného působiště, zda by nebyli k mání někteří čeští hráči. Prý všichni a zadarmo, uslyšel, protože jsou náhradníky. Oni však nechtějí odejít. Důvod? Na lavičce mají mnohem víc peněz, než kdyby v Česku hráli. Trenér se tomu divil, ale podezírám ho, že trochu v žertu.


Příjmy hráčů v cizině jsou přece vydatnými násobky příjmů tuzemských. Ostatně totéž se týká i trenérů, jak pan Petržela sám jistě dobře ví. V penězích je přece hlavní motivace dnešního fotbalu. Nad tím se už ani nepozastavujeme. Byť se nám nemusí líbit srovnání platů špičkových lékařů a špičkových fotbalistů. Nicméně Petržela mě inspiroval, takže jsem se začal poohlížet po dalších údivech.
Údiv na druhou již dlouhé týdny vzbuzuje osud lyžařského skokana Jakuba Jandy. Té kauze se diví kdekdo. A jde také o peníze. Vzduchem létají dohady o miliónech za loga na přilbě, kombinéze a lyžích. Mluví se o špatných smlouvách mezi svazem lyžařů, sponzory a závodníky. O aroganci šéfů skokanského úseku. K tomu probleskují náznaky o skokanově chamtivosti. Ty však Jandova strana odmítá s tím, že jako vítěz Světového poháru má nárok na nejvyšší možné finanční ocenění. V pondělí k dohodě nedošlo, ale prý se snad podaří ve středu. To bude údiv roku, dojde-li k tomu.
Hodně se nás asi divilo třígólovému debaklu Sparty v Mladé Boleslavi. Ale možná ani ne. Klub milionářů z Letné prý mohl prohrát 1:7. Mluvčí a kapitán poražených Sivok si sypal popel na hlavu. Hovořil o ostudě a projevil i údiv: hráči se na zápas důkladně připravovali, ale pak zklamali. Fanoušci se nejspíš hodně diví, že vedení klubu nechává ve funkci trenéra Stanislava Grigu. Ale nabízí se ještě jeden údiv: on nedávno úspěšně působil v Liberci, takže nemůže být špatný trenér.
To, že David Střihavka, odchovanec Sparty a dnes hráč Baníku, dal Kladnu čtyři góly, znamená další údiv. Na Letné se neprosadil, ale v jiném dresu je král. Ovšem takových výtečných exsparťanů v lize běhá! Když Jan Berger poukazoval nedávno špatnou přestupovou politiku Sparty, její tehdejší šéf Vlastimil Košťál to odmítal a takové kritice se divil.
Nakonec údiv televizní. Robert Záruba nebude komentovat extraligu ledního hokeje. Důvody uvádí rodinné, což lze chápat, ale zmíní ještě jiný argument: extraliga je poprvé v historii uzavřená, nikdo z ní nebude sestupovat, a on na protest proti tomu nechce mít s takovou soutěží nic společného. V čem spočívá můj údiv? Profesionální novinář si takový aktivistický postoj nesmí dovolit. Ať přinese argumenty pro své názory a extraligu kritizuje, to je pak jiná.