Ekonomika klubů je přednější než samotný fotbal

V sobotu začíná nový ročník nejvyšší fotbalové soutěže. Sparta, Slavia, obhájce titulu Liberec a s nimi loňské ligové překvapení Mladá Boleslav – tihle čtyři si to podle všeho rozdají o metu nejvyšší. Ale ještě než liga začala, tak sami sebe – s výjimkou Boleslavských – usvědčili z jedné věci: finance jsou pro fungování klubu přednější než sportovní výkony. Ekonomika porazila fotbal…


Na tohle smutné zjištění musel fanoušek sám přijít, navzdory líbivým řečem na tiskovkách. Nejhorší je v tomhle směru Slavia. Prodala Holeňáka a Pitáka a před časem připouštěla, že by dala do frcu Fořta i Vlčka. Jakmile někdo před sešívanými zacinká měšcem, jsou omámeni. Být věrným fanouškem Slavie, to pomalu zavání diagnózou.
Ovšem Sparta je také v úzkých. Do Boleslavi prodala Poláčka, jednoho z mála hráčů, kterému nevadil míč. Řeči o tom, že nemá místo v sestavě, jsou nesmysl. Dvacet miliónů je dvacet miliónů. Vzpomínáte, jak coby jediný stačil loni v Lize mistrů hráčům Ajaxu? Proto buďme zvědavi na výkony francouzského záložníka Sylvestreho, nevypadá totiž jako zázrak, skoro by se jeden bál, aby to nebyl druhý Abanda. Sparta má prý mnoho útočníků, ale přesto ze záložníka Šimáka dalšího útočníka dělá. Strategie trenéra Grigy je sotva pochopitelná. A co talent jménem Matušovič, proč se na Letné odnaučil hrát fotbal?
Liberec se moc neposílil. Na poslední chvíli mu nevyšla snaha přetáhnout exliberečáka Nezmara ze Slovenska. Navíc přišel o záložníka Amraháma a útočníka Zbyňka Pospěcha. Pod Ještědem nedávno také mluvili o prodeji opor Zápotočného a Hodúra. Zpropadené finance. V tomhle se obhájce titulu blíží Slavii.
Mladá Boleslav, druhý tým minulé ligy, poslal svým tuzemským soupeřům skvělou vizitku již před startem soutěže, když v předkole Ligy mistrů porazil norský klub Valerenga Oslo 3:1. Mužstvo ambiciózního trenéra Uhrina mladšího udrželo v kádru největší opory a jako jediné ze čtyřlístku favoritů se vydatně posílilo. To může hrát velkou roli.
A kdo by mohl příjemně překvapit z ostatních klubů? Nanejvýš čtveřice Teplice, Ostrava, Olomouc a Most. Říci o těch zbylých, že budou tvořit kompars, zní krutě, ale od pravdy to nebude daleko. Liga si utáhla opasek a podle všeho se opět přiblížilo to, o čem se již delší dobu v kuloárech mluví: ať jsou v týmech vedle profesionálů i poloprofesionálové, hráči, co chodí do zaměstnání, trénují i hrají ve svém volnu a nezatěžují mzdový klubový rozpočet. V řadě západoevropských zemí to takto přece léta funguje.