„Italská domácnost“ v Itálii a něco k pousmání

Za korupci potrestané italské kluby plánují tento týden sérii odvolání. V zemi mistrů světa tak nastane „pravá Itálie“, jak jsme zvyklí označovat rodinné hádky vysoké kadence slov i hladiny decibelů. Ale pozor: v našich soudních palácích probíhá rovněž řada odvolání. A protože je to vše poněkud smutné, závěrem přidám něco k pousmání o trenéru Hřebíkovi a týmu Irokézů.


Odvolání italských hříšníků musí skončit do 26. července, aby bylo jasno, které kluby mohou hrát v evropských pohárech. Jinak řečeno, Italové aféru vyřešili zostra, což je chvályhodné, leč i tady jsou rovnější mezi rovnými. Juventusu se nelíbí, že AC Milán nebyl poslán do druhé ligy, a tvrdí, že majitel klubu a bývalý premiér Silvio Berlusconi si to „ošetřil“. (Že by paralela s naší všemocnou Spartou?) Takže Luciano Moggi, bývalý šéf Juventusu a hlavní protagonista aféry, vyhrožuje odplatou a zveřejním jmen dalších účastníků skandálu. Italské léto může být horké.
Pokud by se potrestaní po nezdaru u soudního sportovního tribunálu odvolali k civilním soudům, italští odborníci v oblasti práva nevěří v úspěch takového kroku. Důvod? Tuzemské zákony v posledních letech natolik posílily pravomoci sportovních tribunálů, že civilní soudy nemohou takové verdikty výrazně měnit. Jinak řečeno: co si fotbal navařil, to si taky sní. Prezident Juventusu se s tím již smířil, jen by po přeřazení do druhé ligy chtěl zmírnit onen děsivý odpočet bodů.
Ve srovnání s Itálií se potvrdilo, že u nás jsme beránkové. A korupčníci toho využívají. Například Ivo Valenta, předseda dozorčí rady někdejšího FC Synot, jenž byl za korupční jednání potrestán disciplinární komisí Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) pokutou sto tisíc korun, se odvolal až k Nejvyššímu soudu, kdy uvedl, že nebyl členem ČMFS a tudíž ten neměl právo jej trestat. Uspěl, a proto mu ČMFS musí peníze vrátit… Minulý týden se také odvolal manažer Ivan Horník a s ním i deset rozhodčích i delegátů ze žižkovské kauzy, které odsoudil Obvodní soud pro Prahu 3. Odmítají vinu i trest. Případem se bude nyní zabývat městský soud. Podváděli, policejní odposlechy o tom přinesly důkazy, ale oni se odvolávají. Jak smutné, trapné, ubohé…
A teď trocha pobavení, byť poněkud trpká. Výrokům trenéra Jaroslava Hřebíka často nechybí originalita. Nedávno však vyslovil na stránkách deníku Sport slova neuvěřitelná. Prý je v současné Spartě sedm (!) fotbalistů stejných individuálních kvalit, jaké prokázal na mistrovství světa Francouz Franck Ribéry. Ten, který unikal obranám Španělska a Brazílie a byl objevem šampionátu… To je tedy gól!
Nakonec malé pohlazení. V kanadském Londonu se hraje mistrovství světa v lakrosu, dávné hře severoamerických indiánů, jež dala možná impuls ke vzniku ledního hokeje. Češi zatím porazili Nový Zéland 23:4 a Jižní Koreu 20:2, ale podlehli Německu 5:12. To však není zdaleka tak zajímavé jako fakt, že na šampionátu hraje též tým Irokézů, indiánů a občanů USA či Kanady, kteří žijí poblíž Velkých jezer. Tomu se říká návrat ke kořenům. Zatím po tuhém boji prohráli s Kanaďany, ale ve druhém utkání porazili Japonce 13:11.