Velké naděje i otazníky dvou týmů

… a nutno hned dodat – fotbalových i veskrze českých: jde totiž jednak o naši reprezentaci a jednak o vršovické Bohemians (v překladu Češi). Symbolika je to zajímavá, ale samozřejmě zcela náhodně vzniklá. Nicméně do konce měsíce bychom měli vědět, jak se s nimi věci mají. A že to bude pro příznivce obou mužstev doba vzrušující, netřeba dodávat. Nejdříve o reprezentaci a šampionátu… Co lze říci nového pár dní před zahájením po té drtivé mediální smršti kolem nás?

… a nutno hned dodat – fotbalových i veskrze českých: jde totiž jednak o naši reprezentaci a jednak o vršovické Bohemians (v překladu Češi). Symbolika je to zajímavá, ale samozřejmě zcela náhodně vzniklá. Nicméně do konce měsíce bychom měli vědět, jak se s nimi věci mají. A že to bude pro příznivce obou mužstev doba vzrušující, netřeba dodávat.
Nejdříve o reprezentaci a šampionátu… Co lze říci nového pár dní před zahájením po té drtivé mediální smršti kolem nás? Těžký úkol. Po stovkách dotazů, jak to dopadne, kdy už i trenér Brückner podlehne viru bezbřehého optimismu a řekne prezidentu Klausovi: „Tady máte dres od budoucích medailistů.“ Jistě, mohlo jít o společensky chápanou nadsázku… Jinak jsem v duchu složil hold na úterní tiskovce Janu Kollerovi za to, jak trpělivě a klidně odpovídal na otázky kolegů: nejprve ohledně svého přestupu do Monaka (opakoval totéž, co už v novinách vyšlo) a poté prohlašoval už bůhví pokolikáté, že šance našeho mužstva ve skupině nebudou jednoduché, a tak dále. Ano, všichni kolem fotbalu jsme tak trochu zešíleli, a netýká se to jen těch asi sedmi tisíc našinců, majitelů vstupenek, kteří budou na tribunách při každém utkání základní skupiny – s USA, Ghanou a Itálií. Ale není se co divit, máme totiž od italského mistrovství 1990 šestnáct let trvající absťák. Tak dlouho se nám nepodařilo hrát o nejvyšší světové vavříny.
A nyní o Bohemians. „Klokani“ z Vršovic, oficiálně Bohemians 1905, odkoupili od Xaverova druholigovou licenci, čímž „postoupili“ o třídu výše – do II. ligy. Údajně za symbolickou částku, jejíž výši údajně nezná ani prezident klubu Antonín Panenka („Fakt nevím, já u toho jednání nebyl!“ řekl do mobilu na golfovém hřišti). Nejzajímavější nyní bude nepochybně snaha o získání loga – klokana – zpět do držení Vršovických. Tento odvěký symbol „ďolíčku“ má propůjčen klub z pražského Střížkova a názvu Bohemians Praha, ale jen do 30. 6. 2006. Logo ovšem patří již od konce 80. let Tělovýchovné jednotě Bohemians, byť ta nemá už dávno s fotbalem nic společného. Její tajemník Richard Šach říká: „Poslali jsme předsedovi fotbalového svazu dopis, ať nám sdělí, kdo je teď pokračovatelem slavného klubu. Podle toho se zachováme.“ Je tedy pravděpodobné, že svaz uzná nyní za pokračovatele druholigové Bohemians 1905, a v tom případě by se logo vrátilo opět k Botiči. Střížkovský klub by se poté logicky musel vrátit ke svému původnímu názvu.
Pokud bych si měl vsadit, jak oba aktuální české fotbalové příběhy dopadnou, u vršovických „klokanů“ bych skoro neváhal, tam to vidím jako tutovku.