Fotbal nejsou taneční...

Nevzpomínám si, kdo tohle kdysi řekl, možná i nějaký klasik, ale je to pravda. To však neznamená, že je ve fotbale a dalších kolektivních hrách vše dovoleno. Teď by se jaksi očekávalo, že budu odsuzovat „mediálně slavné“ výroky z poslední doby – například sparťanských fotbalistů Sivoka a Řepky či slávistického hokejisty Dudy. Není to však nutné, udělali to již jiní kolegové novináři, tedy spíš komentátoři.


A propos novináři. My, co se touto profesí zabýváme, občas slýcháme větu, že „za všechno mohou novináři“. Většinou se nám tato formulace nelíbí a nesouhlasíme s ní. Často jsem proti takovému zjednodušení protestoval, v duchu i nahlas. Tentokrát však musím přiznat, že v případě výše zmíněných výroků sportovních hvězd je odsudek žurnalistů na místě.
Protože… Sportovec plácne nehoráznost (často i urážku) a mnohý sportovní novinář (většinou mladší), ačkoliv si uvědomí, že jsou to slova „přes čáru“, ji uveřejní. Může mít pocit i jakéhosi alibi: on to přece řekl a mou zpravodajskou povinností je informovat veřejnost. Nabízí se, že by mohl v tom samém textu, v následujícím odstavci, hloupý výrok dotyčného komentovat, ale to neudělá. Výrok a odsuzující komentář by se totiž vyrušily, takový článek by ztratil smysl. Navíc by se „hvězda“ urazila a příště s dotyčným novinářem neztratila slůvko. Takže on ji nekritizuje a tuhle práci přenechá redakčnímu kolegovi-komentátorovi, případně jiným sportovcům, většinou již bývalým, kteří mohou být nad věcí. Ti pak říkají to, co si uvědomuje každý soudně myslící člověk.
Jenomže… Mezitím si velkohubé a urážlivé výroky přečte hodně lidí a pro mnohé, zvláště primitivní fandy, jsou hudbou nebeskou a také jakousi normou. Přečtou si je i další sportovní hvězdy a také ony je chápou jako normální. „Bylo to přece v novinách!“ Tyhle fanoušky i sportovce pak daleko méně zajímají kritizující texty oněch komentátorů, jež jsou poněkud složité k chápání, a tím i nudné a vůbec… Takže se plácá a píše, hory papíru se potisknou a hned zase vyhodí, přičemž smysl toho všeho uniká. Marná sláva, za tohle bohužel mohou sportovní novináři.