Los, velké naděje, ale i kupa otazníků

Los fotbalového šampionátu světa 2006 nám přidělil v základní skupině tři těžké, ale – jak se dnes říká – hratelné soupeře: USA, Ghanu a Itálii. Trenér Karel Brückner prohlásil v Lipsku, hned po slavnostním losu, že skupina není těžká ani lehká, a přiznal nedostatek informací o africkém a americkém týmu. Ve stejném duchu se nesla rozpačitá beseda ve studiu České televize za účasti internacionálů Josefa Masopusta, Antonína Panenky a Františka Straky.


Ono je skutečně těžké, ne-li nemožné, být fundovaným prognostikem ve fenoménu zvaném fotbal, hře plné zvratů, náhod a chyb, o podrazech nemluvě. Nicméně je fakt, že momentálně máme tým tak vysoké kvality, jaké naše fotbalové dějiny nepamatují, a proto i velké naděje na úspěch.
Čech, jakkoli můžeme mít výhrady k jeho vybíhání, je brankářem světového formátu. Ve středu obrany je spolehlivý Ujfaluši, rozehrává se Rozehnal, jako levý obránce je jasný Jankulovski, byť si zatím po přestupu do AC Milán a po zranění italskou ligu moc nezahrál. Na pravém kraji nastupoval v posledních zápasech Grygera, ale není to jeho místo, tady musíme ještě hledat.
Záloha je naší nejsilnější formací a skýtá řasu variant. Poborský, Galásek, Polák, Rosický, Nedvěd, Heinz, Štajner, David Jarolím, Skácel – to je seznam zkušených i perspektivních borců. Nicméně je tu pár otazníků. Největší – Poborský. Bude mít opravdu reprezentační formu po působení v druholigových Českých Budějovicích? Brückner o tom nepochybuje, ale vzpomínáte, jak se ve Spartě „Steve“ nedokázal prosadit, zatímco po „útěku“ do Budějovic dával hned góly? Ve druhé lize je to jistě jednodušší. Dalším otazníkem je Nedvědovo koleno a vůbec zdraví možná poněkud opotřebovaného „stachanovce Paola“. Klíčovým mužem, mozkem i brankostrojem, je Rosický. Nyní se mluví o jeho přestupu do Atlétika Madrid. Byl by to však šťastný krok pár měsíců před šampionátem? Neutrpěla by jeho forma, než by si zvykl na jiné prostředí a jinou soutěž?
Nakonec zbývá útok. „Věže“ Koller a Lokvenc se uzdravují, ale stihnou návrat a dostanou se do formy? Zejména „Dino“ z Dortmundu je klíčovým střelcem. Uzdraví se konečně Šmicer, univerzál pro zálohu i útok? Co bude s achillovkou Baroše, umoudří se již konečně? A kdy konečně povoláme do A-týmu mladého útočníka Svěrkoše?
Je to nějak až moc otazníků a nejistot. Příliš připouštět si je však nelze. Raději si přejme, ať se další zranění nekonají a ať ti mladí hráči dostanou chuť vybojovat si místo v sestavě.