Kvóty vstupenek naštvaly fanoušky většiny zemí

V pátek 9. prosince se budou prostřednictvím televizního přenosu upírat zraky celého fotbalového světa k Lipsku. V místním veletržním centru proběhne los světového šampionátu. Poprvé v historii se v osudí ocitne český tým, když naposledy jsme hráli vrcholný světový turnaj před šestnácti lety, ale jako Československo. Radost z naší účasti kalí dvě věci – nenasazení do losu podle stávajícího žebříčku a nízká kvóta přidělovaných vstupenek.


Přestože podle pořadí Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) jsme momentálně druzí za Brazílií, nemělo to vliv na zařazení do košů před losem. Řada odborníků očekávala, že český fotbal bude přinejmenším ve druhém koši, ale nestalo se tak. Potom je na místě otázka, proč takový žebříček existuje a k čemu je dobrý. Argument, že o zařazení do košů bylo určující postavení na žebříčku FIFA za poslední tři sezóny a také výsledky z předchozích dvou mistrovství, je diskutabilní.
Z koše těch nejlepších můžeme mít tedy ve skupině obhájce titulu Brazílii, domácí Německo, Itálii, Francii, Argentinu, Anglii, Španělsko a Mexiko. Soupeři z druhého koše – Austrálie, Angola, Ghana, Pobřeží Slonoviny, Togo, Tunisko, Ekvádor, Paraguay – jsou na první pohled přijatelnější. Dále máme jistotu, že se neutkáme s týmy „našeho“ koše, jimiž jsou Chorvatsko, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Švédsko, Švýcarsko a Ukrajina, což nezarmoutí. Zato však můžeme narazit na neznámé a tudíž nebezpečné soupeře z Iránu, Japonska, Saudské Arábie, Koreje, Kostariky, Trinidadu a Tobaga, USA a konečně Srbska a Černé Hory.
Na spekulace o vyhlídkách bude ale dost času po pátečním losu. Doufejme, že nepřinese takové rozladění jako rozhodnutí FIFA, že fanoušci každé země budou mít k dispozici pouze osm procent vstupenek z kapacity hlediště toho kterého stadiónu. „Máme informace, že tohle nařízení má nepříznivý ohlas v celém světě. Chápeme proto rozladění českých fanoušků a jsme odhodláni udělat maximum pro uspokojení jejich požadavků. Po vylosování skupin bude situace přehlednější a vznikne prostor k případnému jednání,“ prohlašují v tiskovém oddělení Českomoravského fotbalového svazu. Znamená to, že třeba na zápas Česko – Togo by naši příznivci mohli dostat více vstupenek? Patrně. Ale taková informace asi jen málokoho uklidní.