Radujte se Vršováci, budete mít stadión!

Desátý pražský obvod, jenž se jako jediný územněsprávní celek v naší zemi pyšní domovem dvou slavných fotbalových klubů, Slavie a Bohemians, se může těšit na další unikát. Bude mít moderní městský stadión, na němž si zahrají jak „sešívaní“, tak „klokani“. Vršovická radnice zveřejní tuhle zprávu až v lednu. Nicméně na tomto základním faktu by se nemělo nic změnit.


Podstatnou otázkou však zatím zůstává, kde bude stát nový stánek s kapacitou kolem dvanácti až čtrnácti tisíc sedících diváků. Jestli v Edenu, v „díře“ po někdejším slávistickém stadiónu, nebo u Botiče v “ďolíčku“, kde hrají Bohemians.
Obě varianty jsou zatím možné a radnice jedná vstřícně s oběma vlastníky pozemků. Eden získalo od státu občanské sdružení SK Slavia (to jsou všechny sportovní oddíly mimo profesionálního ligového klubu), „ďolíček“ pro změnu vlastní akciová společnost Bohemians Real, která jej už před lety koupila od občanského sdružení TJ Bohemians.
Obě místa mají samozřejmě svá pro a proti
Varianta Eden: stadión by navázal na sousední slávistický areál, který se táhne až k zimnímu a plaveckému stadiónu. Diváci by zde určitě měli dostatek míst pro parkování. Uvažovaná rychlodráha (jakýsi S-bahn) na dnešním železničním kolejišti by tu mohla mít zastávku. Horší by bylo asi komerční využití části stadiónu, protože v sousedství stojí od letoška moderní nákupní centrum.
Varinta „ďolíček“: stadión by zůstal na tradičním místě, zbourání stávajícího areálu by vyřešilo jeho havarijní stav a zároveň by došlo k urbanistické úpravě neutěšeného okolí. Delvita, jež platí pronájem části tohoto ladem ležícího prostoru, by měla v areálu své komerční aktivity. Problémem by mohl být nedostatek parkovacích míst a ekologové by zřejmě protestovali proti „zatunelování“ Botiče, jenž by nutně tekl pod západně posunutým areálem.
Ale přijata bude jen jedna varianta. A co se v takovém případě stane s druhým místem?
Postaví-li se městský stadión u Botiče, SK Slavia by v Edenu jen rozšířila svůj tréninkový areál nebo si na tom místě pořídila menší stadiónek.
Bude-li se naopak stavět městský stadión v Edenu, areál Bohemky u Botiče by po změně územního plánu přestal být sportovištěm a zřejmě by byla vypsána soutěž na urbanistické řešení této lokality.
Kdo vyhraje však údajně stále není jisté.
A nakonec to nejdůležitější: předpokládané náklady na stavbu stadiónu se pohybují mezi 500 až 700 milióny, na které může vršovická radnice dosáhnout s pomocí grantů, úvěrů, částečně i státních dotací daleko reálněji než privátní investor. A pokud jde o termín, ten by páni radní v lednu měli určitě oznámit. Takže o společný domov se při ligových i jiných utkáních budou dělit dva pražské kluby stejně, jako je tomu ve světě – například v Mnichově či Miláně.