Kauza Poborský – Hřebík začala vlastně vyhazovem trenéra Straky

O fotbalistovi Poborském a krizi Sparty se pár dní mluvilo a psalo víc než čemkoliv jiném; kam se hrabali politici či reality show. (I když duely Kalousek-Grebeníček a Topolánek-Paroubek byly mediálně rovněž výživné.) Sparta vyřadila nejlépe placeného hráče ligy z týmu za prohlášení, že se necítí být v roli kapitána prodlouženou rukou trenéra Hřebíka. A on pár dní poté coby hostující posila Dynama České Budějovice zazářil v utkání II.ligy.


Tohle se všeobecně ví, stejně jako je známo, že i trenér Hřebík chtěl sám odstoupit (hráči ho přemluvili), i když se na tiskovce po sobotní prohře sparťanů s ostravským Baníkem tvářil obdivuhodně odhodlaně. Proto nikoho z novinářů nenapadlo se ho na to přímo zeptat, byť ta otázka visela ve vzduchu. Nevím, jestli to mohu říci i za kolegy, ale mně bylo trenéra skoro líto. Sparťanský kotel totiž téměř celé utkání skandoval „Hřebík ven!“ a vyvěšoval rozmanité nápisy v podobném duchu, jež byly k vidění ve všech televizních zprávách či novinách.
Poborský, již jako hráč Českých Budějovic, přiznal, že udělal chybu, když své odstoupení z funkce kapitána Sparty neoznámil Hřebíkovi osobně. Dodal však, že o tomto úmyslu informoval již o den dříve jeho agent Paska sparťanského šéfa Křetínského. Chyb bylo ale více. Za velmi vážnou lze považovat tu, že skryté a narůstající nedorozumění mezi trenérem a hráčem, jenž je marketingovou ikonou klubu (na billboardech ho stále vidíme, jak kope za Spartu), se rozumně neřešilo a nezažehnalo dříve.
O té základní a počáteční chybě se však mlčí. Možná proto, že k ní došlo „dávno“ – v prosinci minulého roku. Tou chybou bylo náhlé a fotbalovou veřejnost šokující odvolání trenéra Františka Straky. Sparta vedla ligu s náskokem 9 bodů a na jaře by určitě svůj primát uhájila. Straka měl smlouvu stejně jen do června, klub ji nemusel prodlužovat a v klidu mohl spolupracovat s chystaným novým trenérem Hřebíkem. Místo toho ale došlo až k teatrální výměně trenérů, která hodně popudila většinu sparťanských příznivců. A to zejména proto, že někdejší sparťanský stoper Straka je srdcař (pravda, někdy to s emocemi přeháněl …), což mají fandové rádi. Tím však měl Hřebík od samého počátku fanoušky proti sobě. Jak vidno, jejich postoje a hlasy mají značnou sílu…
Otázka, jestli odchod Poborského ze Sparty uškodí české reprezentaci, není skoro na místě. Protože k němu došlo téměř dva týdny před nejdůležitějšími zápasy roku s Nizozemci (8. října na Letné) a s Finy (12. října v Helsinkách). Spíše tomu může být dokonce naopak. Člen základní sestavy Brücknerova výběru, na jihu Čech, kde žije jeho rodina, podle všeho pookřál jak psychicky, tak herně. Jasně to prokázal dvěma góly a jednou nahrávkou v nedělním utkání s Olomoucí B.