Baroš story aneb Hráči nejsou loutky v cizích rukách

Milan Baroš, s pěti góly nejlepší střelec loňského šampionátu Evropy, konečně opustil Liverpool. Zůstal však v anglické Premier League, o víkendu nastoupil za Aston Villu, uvedl se skvěle, přičemž stále může snít o tom, že si jednou zakope ligu ve Španělsku. Měl velmi slušnou nabídku z Lyonu, kde by hrál Ligu mistrů, ale tu odmítl. Důvod je prostý: je tam trenér Francouz Gérard Houlier.


Příběh dravého útočníka z Vigantic, obce pod Pradědem, kterému bude za pár týdnů teprve čtyřiadvacet, je poměrně pestrý.Ve dvanácti přestoupil do Baníku Ostrava, kam ho obětavý otec vozil třikrát týdně na trénink žáků a pak ještě o víkendu na utkání; tam a zpátky 120 km. Do deváté třídy chodil Milan již v Ostravě a bydlel na internátu. Pak se učil prodavačem, ale kdekomu bylo jasné, že bude profesionálním fotbalistou. Nastupoval totiž postupně za české výběry patnáctiletých, šestnáctiletých, sedmnáctiletých i osmnáctiletých. Naprosto ojedinělý byl v jeho kariéře rok 2000, kdy se objevil v reprezentačních týmech na třech významných turnajích: na mistrovství Evropy jednadvacetiletých i osmnáctiletých a na olympijských hrách v Sydney. Za národní A-mužstvo hrál poprvé příští rok a dále už jeho story fotbaloví příznivci znají. V srpnu 2001 přestoupil do FC Liverpool a Baník Ostrava za něj dostal 180 miliónů korun, osm měsíců si A-tým Liverpoolu nezahrál, pak zářil, ale 13. září 2003 utrpěl těžké zranění: po zlomenině lýtkové kosti měl v noze měl sedm šroubů. Na hřiště se vrátil až v březnu 2004, ale zato v životní formě, která mu vydržela do portugalského mistrovství Evropy.
Do Liverpoolu ho moc chtěl trenér Houlier, leč právě s ním si Milan nepadl do noty. Tento trenér nyní působí v Lyonu a opět zatoužil po rychlonohém českém útočníkovi. Ten se v něm však jednou provždy zklamal, a tak raději volil Aston Villu, i když tento klub nehraje evropské poháry. V médiích se o tomto pravém důvodu příliš nemluvilo. Nakonec z toho bylo i zápolení fotbalových byznysmenů. Milan oddaloval svůj souhlas jak s nabídkou Lyonu, tak i Aston Villy, s tím že třeba zůstane v Liverpoolu. Vedení klubu pak znervóznělo, a protože chtělo Baroše prodat, byla jeho cena pro Aston Villu nakonec o milión liber výhodnější.
Z toho je vidět, že hráči nejsou loutkami v rukách klubových bossů a svých agentů. Podobný případ se odehrál nedávno při dlouhotrvajícím odchodu Zdeňka Grygery do Ajaxu Amsterdam. Sparta ho chtěla prodat mermomocí do Ruska, ale on to odmítal, až dosáhl svého a dneska je oporou nizozemského mistra.