Jedna dobrá i jedna špatná fotbalová zpráva

Příjemná říká: slavná Bohemka se po půlroční agónii v neděli 7. srpna opět probudila k životu. Minusová zní: v pátek 5. srpna odpoledne byl z rozhodnutí Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) vyloučen FC Střížkov Praha 9 ze třetí nejvyšší soutěže. Fotbaloví znalci vědí, že oba případy mají spojitost. Méně už je známo, že tak tvrdý postih nemá v dějinách českého fotbalu obdoby.


Nejdříve o pozitivním příběhu: na vršovický stadión přišlo přes sedm tisíc diváků, i premiér Paroubek tu sbíral body, u leckoho ztracené po CzechTeku. Pamětníci však museli přiznat, že „klokani“ nehráli ještě tak pohledný fotbal, jaký tu vídali v dobách trenérů Musila, Pospíchala či nedávno Petržely. Potvrdil to i Antonín Panenka, jenž domácí hráče pochválil: „Na to, že tým vznikl teprve před šesti týdny, podal solidní výkon, všiml jsem si několika perspektivních mladíků.“ I když zelenobílí nakonec prohráli s béčkem Slavie 0:1, fanouškům to nevadilo a dlouho se i s hráči po zápase radovali. Bude zajímavé sledovat, jak dlouho jim taková tolerantnost vydrží. Je totiž víc než jisté, že na někdejší prvoligovou Bohemku se bude chtít ve třetí lize každý vytáhnout, takže žádný zápas nebude pro ni jednoduchý.
Pokud jde o smutný příběh Střížkova, připomeňme, co stálo v sobotních denících: když klub do onoho minulého pátku nerespektoval rozhodnutí výkonného výboru ČMFS ze dne 30.6. 2005 a trval na změně názvu z FC Střížkov Praha 9 na Bohemians Praha, byl vyloučen z České fotbalové ligy, přičemž v příští sezóně má nárok hrát nejnižší třídu v Praze. Psal jsem o této kauze několikrát a znovu říkám, že nestraním Střížkovským. Zřejmě však šli na věc „příliš chytře“, když si zaregistrovali nový název Bohemians a teprve pak to oznámili ČMFS, byť tohle není v rozporu se stanovami svazu. Smutných je tu několik věcí: ČMFS ani Střížkov-Bohemians nechtějí ustoupit, čímž dále hrozí, že z pražského přeboru bude vyloučen i střížkovský B-tým, přičemž totéž – a to je nejsmutnější – může potkat mládežnické celky, asi 200 žáků a dorostenců. Pokud to v nejbližších dnech neovlivní jednání o převodu B- týmu a mládeže do SK Prosek. Závěrem jedno těžko pochopitelné konstatování: právníci obou stran (ČMFS i Střížkova) jsou přesvědčeni o své pravdě a nepatřičných krocích protivníka, a proto skončí kauza pravděpodobně u civilního soudu.