Všem fanouškům Bohemians...

…co mě tak hezky urážejí a myslí si, že kopu ve službách pánů Kapra, Vejsady či dokonce Böhma, ředitele Ringieru (vydavatele Reflexu), jenž se kdysi o Bohemians podnikatelsky zajímal. Pánové, při kníru mého kamaráda Tondy Páni, přísahám – není tomu tak. O co mi tedy jde? Jako nezávislý novinář říkám především, že subjekty, co zápasily o Bohemku, zajímal hlavně finanční zisk, že Kapr dojede takříkajíc na lehce problematické směrnice ČMFS a že společnost vlastnící Bohemku je záhadná.


Za tím si stojím, přičemž proti fanouškům, natož Bohemce, nemám vůbec nic. Ba naopak.
Napsal jsem, že střížkovský šéf Kapr šel na to chytře: řekl si, že na značku Bohemians snáze sežene sponzory než na FC Střížkov Praha 9. Ano, byla to chytristika. Zaregistroval si název na ministerstvu vnitra a s TJ Bohemians se dohodl na pronájmu loga. Jednota nebyla proti za předpokladu, že fotbalová Bohemka opět vyběhne na hřiště. Jak by mohla být. Měl prý své plány oznámit svazu, ale žádná norma to nepředpisuje. Navíc se obával, že by vyzradil své vlastní obchodní tajemství, že by mu někdo klub „vyfoukl“.
Tehdy vaše srdcařské (to je prosím lichotka) Družstvo fanoušků Bohemians (DFB) teprve vznikalo, a nikdo nemohl předpokládat, že bude úspěšné, vždyť šlo o nebývalou akci. Spíš se čekalo, že vaše nadšení vyšumí a vše usne. Nestalo se, vstoupili jste do dějin. Chcete ode mne slyšet ještě větší kompliment?
Ale pozor: podnikatel Kapr to neměl zle vymyšlené, na Střížkově jsou dvě hřiště, tam by se trénovalo a ve Vršovicích hrálo. Tak zněla předběžná dohoda s a.s. Bohemians Real. Tedy s vámi dlouho „milovaným“ Daliborem Lacinou.
Jenomže z DFB vzniklá akciovka AFK Vršovice a posléze Bohemians 1905 šla na to rovněž chytře. Dluhy po v konkurzu ocitnuvší se Bohemce byly tzv. nefotbalové (platba finančnímu úřadu, hrazení energií) a fotbalové (peníze za přestupy, provize agentům apod.). A Bohemians 1905 se je zavázal uhradit. ČMFS tenhle krok správně uvítal. Dluhy fotbalové dosahovaly v původní výši údajně 15-17 miliónů, nicméně jednáním s věřiteli byly sníženy na deset až patnáct procent původní částky. Slušný výkon… Pak je na místě otázka: byly ty původní opravu tak vysoké?
Jestliže budeme souboj personifikovat, pak je na jedné straně pan Kapr a na druhé pan Fráňa. Na počátku kauzy se sešli a jednali o budoucnosti Bohemky. Pak každý zvolil svou strategii. Kapr vsadil sice na chytristiku, ale nezapomínejme – neporušil přitom stanovy ČMFS. Advokát Fráňa na to šel lépe a ČMFS mu vyšel vstříc. Proč je ale vlastníkem Bohemians 1905 subjekt se sídlem na britských ostrovech a ten dále patří společnosti na Seychelech?
Tolik tedy příběh, v němž nejsem fanouškem ani jedné strany. Jen jsem se snažil vylíčit jeho průběh přehledně.
Nejnovější zpráva: tento týden ČMFS vyzval vedení Střížkova, aby se 1.srpna vzdal názvu Bohemians Praha. „Pokud to klub neudělá, budou výkonným výborem ČMFS přijata opatření, která v danou chvíli není třeba předjímat,“ říká ředitel legislativně právního oddělení ČMFS Petr Doležal a dodává, že věc asi stejně skončí u soudu. Nicméně Bohemka bude v ďolíčku opět hrát a přejme si, ať kope co nejlíp!