Výročí utajeného korupčního skandálu

MF DNES připomněla, že před třiceti lety, přesně 16.června 1975, došlo k ojedinělému skandálu v dějinách našeho fotbalu. Šlo o záchranu v první lize. Jistým sestupujícím byla již Nitra a o druhém klubu, jenž opustí elitu, mělo rozhodnout závěrečné kolo. V ohrožení byly Sparta a Třinec. Sparťané hráli doma s Teplicemi a domluvili s jejich brankářem Sedláčkem, že si nechá dát čtyři góly. Třinec hostil Bohemians a k domluvě došlo rovněž, a to s několika hráči Pražanů…


Nutno předeslat, že skandál byl režimem utajený. Oficiální místa o něm věděla, nicméně novináři o něm nesměli napsat ani řádku. Utrpěla by tím totiž pověst nejen socialistického sportu, ale hlavně socialistického společenského zřízení. Šlo vlastně „jen“ o matematiku. Sparta vyhrála 4:0 a Třinec 5:0. Oba kluby měly stejný počet bodů, a tak rozhodoval podíl vstřelených a obdržených gólů. Tenhle údaj vyšel u Třince 0,83, zatímco u Sparty 0,81. Sparta byla tedy horší a poprvé a naposled ve své historii opustila nejvyšší soutěž. Letná se potáhla černým suknem a fanoušci Sparty nemohli Bohemce přijít na jméno.
Matematika… spíš vypočítavost hrála roli. Zápas na Letné i v Třinci měl úředně nařízený stejný začátek. Jenomže lišáci v Třinci nejdříve opozdili výkop uctěním památky zdejšího funkcionáře a hlavně o přestávce umožnili rozhodčímu, aby se osprchoval, protože tady panovalo vedro (!!). A tak když na Letné utkání skončilo, v Třinci se mělo ještě sedm minut hrát. Rozhlasový pořad „S mikrofonem za kopanou“ vesele informoval o průběhu zápasů. Letná s tranzistoráky u uší v oněch sedmi minutách tuhla – na třineckém trávníku padl totiž čtvrtý a pak ještě pátý gól…
Podle tehdejšího sekretáře Bohemians Zdeňka Svobody zápas prodal brankář „klokanů“ Fero Kozinka, ale vědělo o tom jen pár spoluhráčů. Ti se pak podělili o peníze, ostatní utřeli nos. To pak vzniká dobrá parta… Na kšeft dohlížel Kozinkův bratr. Seděl na tribuně a s jedním místním funkcionářem si prý mezi sebou na zemi nohama šoupali tašku se sto dvaceti či sto padesáti tisíci korun; podle vývoje skóre. Na tehdejší dobu to byl slušný balík.
Co z této historky vyplývá pro dnešek? Že ve fotbale je ke korupci náchylný každý, nejen ti nyní tolik kamenovaní rozhodčí (v žádném případě je nelitujme!), a proto v odhalování nepravostí a v přísném trestání se musí nadále a neúnavně pokračovat.