Dostane moravská komora na trůn Ivana Haška?

Proč má český fotbal dvě komory – českou a moravskou – a v názvu svazu nezvyklé adjektivum Českomoravský? Pro odpověď se musíme vydat na počátek 90. let. Tehdy existoval federální, Československý fotbalový svaz, a pak český i slovenský svaz. V českém však došlo záhy k rozkolu: například v lize pískalo málo moravských rozhodčích, Morava měla méně divizních soutěží. Rozepře dospěla k tomu, že v únoru 1991 měl vzniknout Moravsko-slezský fotbalový orgán.

Tomu zabránil tehdy ještě neznámý František Chvalovský. Přicházel do fotbalu jako budoucí ambiciózní podnikatel (dnes čelí, jak známo, obvinění z miliardového úvěrového podvodu). Tenkrát přijel na schůzi Moravanů a Slezanů a slíbil: „Pokud budu zvolen předsedou fotbalu v historických zemích, stane se prvním místopředsedou Moravan, dále do stanov prosadím vznik české i moravské komory, a celá organizace dostane název Českomoravský fotbalový svaz.“ Byl zvolen a svému slibu dostál. Zakrátko se rozpadla ČSFR, leč dvě komory a někdejší název zůstaly dodnes. Přitom cizina zná náš svaz coby Football Association of the Czech Republic. V Čechách je existence ČMFS považována za zbytečný dualismus, zatímco na Moravě se mluví o užitečné pojistce proti pragocentrismu.
Minulý týden na valné hromadě ČMFS tahle pojistka zafungovala jako ještě nikdy. Morava totiž zablokovala volbu nové předsedy, kterým se chtěl stát pražský byznysmen Vlastimil Košťál. Ten se volební kampani věnoval rok a půl, ale neprohlédl lest moravské komory, jejíž kandidát Pavel Mokrý se na oko tvářil, že mu v dalším kole volby uvolní cestu, ale pak to neudělal. Morava se pyšní tímto podrazem a srovnává jej s fintou ze známého filmu s Newmanem a Redfordem. Za neférové to Moravané nepovažují, bylo to prý pragmatické, oni totiž prosazovali volbu bývalého fotbalisty Ivana Haška. Pražana, takže jim nejde o potírání pragocentrismu.
Za necelé dva měsíce, 10. června, bude další valná hromada. Přihlásit se opět mohou Hašek, Košťál, Mokrý, ale i další zájemci. Mezitím bude jistě probíhat tajný předvolební boj. Zdá se, že pokud bude mít Hašek o funkci zájem, Morava ho na trůn dostane. Pokud však ani podruhé nebude zvolen předseda, nic se neděje. Itálie, kde je fotbal mnohem větším fenoménem a kde mají pět (!) komor, volili onehdy předsedu dva roky. A fotbal se pochopitelně vesele hrál i nadále.
Mimochodem, koho byste rádi viděli v čele českého či „českomoravského“ fotbalu?