Chvála marihuaně, k čertu s jejími aktivisty

Odcházeli jsme z policejního ředitelství Prahy 7 po jednání o Million Marihuana March a já pánům pořadatelům MMM vysvětloval, že se od nich bohužel musím distancovat. Nevezmu si prostě na zodpovědnost, svolat čtyři tisíce lidí na velký koncert, na který nejsou neprůstřelné papíry, a nemít ABSOLUTNĚ ŽÁDNÉ POŘADATELE!! Že jim prostě nevěřím, že to zvládnou. Že akce proběhne v souladu se zákonem.
Když jsem pak v sobotu odpoledne sbíral přes telefon a síť zprávy pozorovatelů, vypadalo to, že se podařilo pořadatele přesvědčit, aby se nedopustili nepovoleného záboru, a že lidi jsou NAPROSTO V KLIDU, protože jsou všichni zkouřený a vysmátý.
Udržet totiž v klidu čtyři tisíce střízlivých lidí demonstrujících za společný požadavek bez pořadatelů je prakticky nemožné - ojedinělí násilničtí jedinci a výtržníci mohou v tak velkém davu mimořádně snadno vytvořit jádro útočící masy.
V televizi ukazovali všeobecnou pohodu při milé, přátelské streetparty a taky Ivana Doudu (zkouřený nebyl, vysmátý je, co jej znám). „Šedesát až osmdesát procent náctiletých má zkušenost s marihuanou. Je to generační válka, a tu nemůže starší generace vyhrát.“
Mediální obraz na jedničku.
Druhý den se potvrdilo to, čeho jsem se obával od začátku - v momentě, kdy čtyři tisíce (tolik demonstrantů bylo na MMM) vyhulenců odešlo domů, několik ožralých kluků se začalo rvát s policií. Čtyři přestupky, jeden trestný čin. Proč?
Tomu, aby přišli nalitci či perníkáři, nelze při čtyřtisícovém shromáždění zabránit. Tomu, aby se dostali do konfliktu s policií, mohlo zabránit v případě pražského MMM DESET urostlejších členů security - ale pořadatelé je neměli... Přesto, že se pražský MMM mimořádně povedl a jeho pořadatelům děkuji, musím trvat na tom, že se nebudu dále účastnit jejich akcí. Nechci, aby petice proti cenzuře, pod kterou je už snad dva tisíce podpisů, ani jiné mé akce, byly spojována s událostmi, kde se někdo pere s policií. Navíc - jenom proto, že se nějakej tukan na něco vy... Stačilo deset kluků v tričkách security, kteří by ty vylitce ztišili.
Ve výsledku, v celkovém součtu, je však letošní pražský MMM mimořádným úspěchem, protože ukázal, jak v klidu a hlavně KOLIK lidí dnes kouří trávu a nestydí se za to. Navíc - Česká televize den po MMM odvysílala snad poprvé ve svých dějinách objektivní reportáž o holandském modelu.
Za tento hladký průběh však nevděčí MMM svým pořadatelům, ale trávě - respektive jejímu působení na psychiku. Pánové, kteří chcete zakazovat konopí, svolejte si, prosím - bez ochranky a pořadatelů samozřejmě - mejdan pro čtyři tisíce represionistů, masivně se tam intoxikujte svým legálním alkoholem a pusťte dovnitř novináře.
Pak stačí sestříhat záběry z letošního MMM a z toho vašeho mejdanu. Marihuany budou plné trafiky, zatímco za prodej alkoholu bude osm let vězení.