Republika tukanů aneb konec to není !

„Havel podepsal! KONEC!!“ stálo v jednom mailu. V dalším pak: „Ahoj Jiri, tak jsem zrovna cetl, ze to prezident podepsal. Co ted? Je jeste nejaka sance? Padla na me nejaka skepse. Nechci prijit o to jedine, co jsem dosud dokazal (nejmenovaný informační web o přírodních drogách, cenzurováno JXD) a na co jsem opravdu pysny...

. Kdybys jen tusil, jak me to strasne sere - VSECHNO!“
Náš marný třídenní boj proti drogové cenzuře můžete sledovat na starších článcích na www.reflex.cz.
Ano, i mě to strašně ..., ale konec to rozhodně není. Děkuji tímto kolegovi z fotolaboratoře, který můj častý vztek nad obecnou dysfunkcí systémů komentuje slovy: „No co, ňákej tukan se na něco vy...“
O tom, že se protidrogová cenzura dostala do našeho právního řádu přesně oním systémem (byť tukanů bylo mnoho a na všech možných úrovních papalášů), se dozvíte ve čtvrtek 4.4.2002 v tištěném Reflexu. Pěkné datum, budu si ho pamatovat, jestli mne za ten textík zavřou pro svádění tiskem.
Už teď ale můžete proti cenzuře něco udělat: Náš právní systém neumožňuje běžnému občanu, aby se obrátil na Ústavní soud se stížností, že je „nějakej zákon blbej“, aniž by za porušení dotyčného zákona byl již někdo souzen. Prezident k tomu kompetence má. Proto jsem - byť jsem musel „obětovat“ adresu bydliště - vypsal petici s výzvou k Václavu Havlovi, aby ten zákon napadl u ústavního soudu.
Formulář petice se musí vytisknout na papír, vypsat rukou a poslat na adresu, která je na petičním archu uvedena. Webové petice náš právní systém neuznává, proto prosím všechny, kterým záleží na svobodě projevu v České republice, aby si jeden arch vytiskli (je ke stažení ve formátu PDF, aby byla zachována formální struktura – je to pro náš právní systém podstatné). Acrobat Reader ke čtení PDF si můžete stáhnout zde.
Síly reakce skrytě prolobbovaly tento zákon, který umožňuje zavírat nepohodlné spisovatele, novináře a hudebníky dle libosti, i přes spisovatele a ochránce občanských svobod Václava Havla. Využily k tomu systém tukanů - série tukanů se na něco vy... - a cenzura vlastně prošla díky tomu, že se o ní nevědělo.
Nebuďme národ tukanů! Petiční archy s kolonkami pro jedenáct podpisů vytiskněte a posílejte, prosím, do konce května. Prvního června má zákon začít platit - v ten den je předáme do kanceláře Václava Havla. Prvním signatářem je dr. Ivan Douda.


Zde najdete podpisový arch se všemi náležitostmi.


Na adresu ne_cenzure@yahoo.com můžete případně zasílat svá vyjádření nebo podporu.


Foto