Kdo se zbláznil? Vláda, nebo Parlament?

Když Česká televize včera večer referovala o tom, že Parlament přijal novelu zákona o šíření toxikomanie a citovala z něj, myslel jsem, že je apríl: § 188a trestního zákona (1) Kdo svádí jiného ke zneužívání jiné návykové látky než alkoholu nebo ho v tom podporuje anebo kdo zneužívání takové látky jinak podněcuje ...

Když Česká televize včera večer referovala o tom, že Parlament přijal novelu zákona o šíření toxikomanie a citovala z něj, myslel jsem, že je apríl:
§ 188a trestního zákona
(1) Kdo svádí jiného ke zneužívání jiné návykové látky než alkoholu nebo ho v tom podporuje anebo kdo zneužívání takové látky jinak podněcuje nebo šíří, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti nebo peněžitým trestem.
(2) Odnětím svobody na jeden rok až pět let bude pachatel potrestán,
a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 vůči osobě mladší než osmnáct let, (to je jen zpřísnění předchozího zákona) nebo (což je do zákona vloženo nově)
b) spáchá-li takový čin tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.
Jinak řečeno - tento zákon zakládá v České republice výslovný právní podklad k cenzuře. Tím, že se pokouší cenzurovat i internet, staví Českou republiku na úroveň Číny.
Novela zákona ještě čeká na podpis prezidenta, který ji - věřím - nepodepíše a Parlamentu vrátí. Přesto existuje možnost, že „vrácený“ zákon (podobně jako v případě současného drogového zákona) Parlament znovu přijme ústavní většinou a výše citovaný středověký paskvil se stane regulérní součástí našeho právního systému. Pak zavládne drogová cenzura. Okamžitě bude třeba zavřít Baudellaira za Báseň o hašiši, sedět půjdou Leary, Burroughs, John Lennon... No nebudu je jmenovat všechny.
Pár minut po odvysílání reportáže začaly chodit první maily - podobné jako tento: Ahoj Jiri, sice se nezname, ale chtel bych se zeptat, co plyne z onoho zakona , kterej pry dnes nasi opili poslanci odmavali. Dle nej by tobe, Svihadlu a jeste par dalsim hrozila temer fyzicka likvidace v podobe 5 let natvrdo za pouhy text pisnicky, ci info clanku. Myslel jsem, ze diskurz ve spolecnosti se vyviji spise k uvolneni a najednou bum! Takove prituhnuti. Pokud to podepise i Vasek, tak tu budeme za chvili hajlovat a veset za dve kytky vypestovany skrz parkinsna. Je to uchylka panu korytaru z KDU-CSL, nebo to fakt jde s nasim parlamentem od 10ti k 5ti ci spise od -5ti do -10ti.?
Okamžitě jsem založil (záměrně mimo dosah českých úřadů) adresu ne_cenzure@yahoo.com, kam můžete zasílat svá vyjádření, případně podporu následujícího požadavku:
Žádám o okamžité zrušení bodu b § 188a odstavec 2 trestního zákona, neboť jakákoliv, i drogová cenzura musí zůstat nepřípustná!
Momentálně nevím kam - je neděle večer, nemohu budit právníka, takže nevím, jestli k Ústavnímu soudu nebo někam jinam - ale slibuji, že tento požadavek na kompetentní místa dopravím. I s vaší podporou.

(Na adresu ne_cenzure@hotmail.com zasílejte pouze své podpisy k požadavku, komentáře můžete vkládat do diskuse sem - samozřejmě anonymně.)