Chci Klausovu vakcínu!

Chci Klausovu vakcínu!

Chci Klausovu vakcínu!

Tanec kolem očkování proti prasečí chřipce a jeho odmítání, který předvádí prezident Klaus, je exhibicí iracionality a přehlídkou nesmyslu. Přitom třeba já nemám nárok se proti prasečí chřipce nechat naočkovat, i když o to stojím!

Tanec kolem očkování proti prasečí chřipce a jeho odmítání, který předvádí prezident Klaus, je exhibicí iracionality a přehlídkou nesmyslu. Přitom třeba já nemám nárok se proti prasečí chřipce nechat naočkovat, i když o to stojím!

Můj kamarád prasečí chřipku měl, a - stejně jako každá jiná chřipka - ho na týden vyřadila z provozu. Člověk, který si hlídá formu a jen trochu myslí hlavou, tedy s naprostou samozřejmostí proti nemoci, co ho může na týden vyřadit, vyhledá očkování - existuje-li taková vakcína. Proti běžné chřipce se já osobně nechávám očkovat už asi sedmým rokem a nikdy jsem za tu dobu tou nemocí neonemocněl, takže jsem si očkováním ušetřil alespoň dva měsíce nemoci.

Když vláda a hygienici začali hovořit o pandemickém plánu, podle kterého by se povinně měli očkovat lidé důležití pro chod státu, začal Václav Klaus mediálně protestovat a odmítat očkování s tím, že toto nařízení je zásahem do svobod člověka, že chřipka je banální a že nikdo nemůže lidi nutné pro chod státu nutit, aby neonemocněli.

Jediné zrnko pravdy na jeho vystoupení můžeme najít v tvrzení, že nařídit očkování je zásah do svobod. To je ale vše - ostatní výroky a postoje pana prezidenta jsou nezodpovědné a ukazují, že si pan prezident neuvědomuje obsahy fráze „služba státu“ či „vlasti“.

Očkování znamenalo revoluční zvrat v medicíně a neobyčejně účinně už ochránilo doslova miliardy lidí před infekčními nemocemi. Jeho vedlejší účinky jsou velmi malé, a například u očkování proti prasečí chřipce, kterému se již podrobily desítky milionů lidí, ukazují výsledky, že vakcína je naprosto v pořádku a vedlejší efekty jsou zanedbatelné. Přesto je potřeba lidem potřebným pro chod státu takové očkování nařizovat, a přesto samu myšlenku očkování toho čtvrt milionu důležitých osob napadá sám prezident.

Kdyby ve společnosti vládl rozum, tak by se nejen ti důležití, ale všichni, kdo si váží svého zdraví a nechtějí prostonat ani týden, na to očkování tlačili ve frontě. Kdyby existovalo mezi našimi důležitými s prezidentem v čele povědomí služby vlasti, tak by se vytvořila druhá fronta - těch důležitých, co by se chtěli nechat očkovat jako první, aby mohli sloužit vlasti bez horeček. A první v té frontě by stál prezident.

Realita je však taková, že prezident varuje před očkováním a reprezentant lékařské odborné veřejnosti (v pondělních Událostech a komentářích) vyzývá lékaře, aby se očkovat nenechali. Když pak řadový občan jako já zavolá na Hygienu, že by se na rozdíl od prezidenta chtěl nechat naočkovat, řeknou mu, že pro normální lidi vakcína není.

Takže prosím Václava Klause, aby mi, až očkování proti prasečí chřipce odmítne, svou dávku vakcíny poslal. Mám, na rozdíl od něj, tolik zdravého rozumu, že bych si ji nechal píchnout s chutí.














Další sloupky a články Jiřího X. Doležala najdete v jeho rubrice
Z ÚHLU POHLEDU PLACATÉ ŽELVY (Reflex.cz)