Dělnická strana: A najednou to jde!

Dělnická strana: A najednou to jde!

Dělnická strana: A najednou to jde!

Stát artikuloval, že chce něco dělat proti narůstajícímu extremismu, a najednou akce Dělnické strany neskončila pokusem o pogrom jako pochod v Janově, ale naopak posbíráním nácků, kteří neuposlechli výzvu policie.


V Praze jsme obvykle se vším trochu dál, a co nedokážou v provinciích, u nás pražský magistrát zvládne. Český rozhlas se rozhodl nevysílat dva ze tří volebních spotů Dělnické strany, neboť smrdí xenofobií, a lidé předsedy DS Vandase vyrazili v neděli do ulic demonstrovat proti tomuto rozhodnutí.
Sešli se na Palackého náměstí, kde demonstrace netřeba ohlašovat, a pak chtěli na Vandasovu výzvu „jít na procházku“ k Českému rozhlasu. Na místě byl přítomný úředník magistrátu, který, když uvážil, že pohár přetekl, shromáždění prostě rozpustil. Vandas podle něj ve svém projevu odkazoval na nacionální socialismus. Pak, když náckové neuposlechli a chtěli na neohlášený pochod přesto vyrazit, je policie posbírala i s předsedou, předvedla a vyslechla. Potom je (nezmlácené, což je v pořádku, ale přesto hodně vychladlé) propustila.
Je zajímavé, že už v roce 2007 dokázal pražský magistrát zakázat ohlášený pochod pražským židovským městem, když se zjevně (transparenty, pochodně atd.) vymkl svému nahlášenému účelu. I nyní si úředníci v Praze dokážou najít takový výklad paragrafů, aby náckům jejich strach vzbuzující marše zatrhli. Čím to, že v guberniích to úřady nezvládnou?



Další články autora najdete v rubrice Z ÚHLU POHLEDU PLACATÉ ŽELVY (Reflex online)