Obrácený svět

Obrácený svět

Obrácený svět

Když se podíváme na titulky zpráv referujících o celosvětových protiválečných protestech, uvidíme, že se svět už definitivně zbláznil a stojí na hlavě. Demonstruje se totiž ne proti násilí a válce, ale proti tomu, že se Izrael brání trvalému násilí, které na něm páchá Hamás.


V průběhu půlročního takzvaného příměří mezi Izraelem a Hamásem, které skončilo před koncem roku, dopadlo na Izrael celkem tři sta šedesát raket odpálených z pásma Gazy a k tomu celkem sedm set minometných granátů. To je asi šest útoků denně. Po vypršení příměří pak začaly rakety dopadat v desetiminutových intervalech – Palestinci jich mají dost, neboť raketa typu Kassam se dá vyrobit v každé malé kovovýrobní dílničce, v každém zámečnictví nebo garáži.
Když se Izrael začal zcela pochopitelně bránit – žádný stát na světě by netrpěl, aby mu sousedé ostřelovali území a zabíjeli občany – odstartovalo to mohutnou protiválečnou iniciativu prakticky po celé planetě. Ony protiválečné iniciativy však nenapadají Hamás, který s násilím a (nevyhlášenou) válkou začal, ale Izrael, který se brání. Je v lidstvu antisemitismus opravdu tak hluboce zakořeněný, jak tento vývoj ukazuje?