Chlupáčovo muzeum zahajuje

Chlupáčovo muzeum zahajuje

Chlupáčovo muzeum zahajuje

Milovníci paleontologie nemají v Praze zas až tak moc míst, kam se dá zajít. Třetího prosince bylo slavnostně otevřeno nové muzeum, nad kterým zaplesá srdce každého trilobitáře.


Chlupáčovo muzeum historie Země sídlí v suterénu Přírodovědecké fakulty na Albertově 6. Expozice samozřejmě není tvořena výhradně trilobity, jsou dokonce v menšině – ale jsou tam. Kromě nich a dalších pravých zkamenělin může divák v přehledných částech historie – prvohory, druhohory a tak dále – vidět i modely a rekonstrukce rostlin a zvířat, obrazy ze života v prvo- či druhohorách, a samozřejmě konzumovat mimořádně bohatý obsah na vysvětlujících panelech a tabulích.
V Praze jsou pěkné expozice zaniklých světů jednak v Národním muzeu, druhak v privátním geologickém a paleontologickém muzeu Geosvět, ale (při vší úctě k výše jmenovaným expozicím) právě jedině toto nově otevřené muzeum na Albertově reflektuje moderní, vysoce explanativní, ale přitom barevné a zábavné metody v současném – i zcela solidním – výstavnictví.
Expozici vévodí obrovská kostra – diváci se chvílemi dokonce pohybují uvnitř – dinosaura Carnotaura. Je to jen odlitek, není pravá, ale přesto spolu se zbytkem muzea skutečně stojí za vidění.