Nepřijatelná měkkost

Nepřijatelná měkkost

Nepřijatelná měkkost

V sobotu neonacisté uspořádali meeting v Litvínově – sešli se tam členové neonacistického Národního odporu, sympatizanti Dělnické strany a příslušníci skupinek takzvaných Autonomních nacionalistů. Meeting nebyl jen veřejným vystoupením – náckové se pokusili dostat do sídliště Janov, obydleného především Romy, a jejich cílem bylo na Romy fyzicky zaútočit.


Postup policie proti neonacistům byl zcela nepřijatelný. Především – hned na začátku akce zaútočili náckové na policisty dlažebními kostkami. Jedna na policii vržená dlažební kostka rovná se jeden trestný čin. V momentě, kdy začaly kostky létat, bylo nasnadě jediné řešení – celou skupinu neonacistů izolovat, pozatýkat, perlustrovat, obvinit, odstíhat a zavřít. Shovívavost k extremistům, kteří útočí na policii, je nepřijatelná.
Přesto k takovému řešení nedošlo, policisté nechali nácky řádit, ti se nakonec rozdělili do skupin a skutečně pronikli až do Janova, kde se opět pokoušeli zaútočit na shromážděné Romy. I v tomto momentě měla policie všechny útočníky pozatýkat a pozavírat. Nestalo se.
V pondělí pak média přinesla další zprávy o výsledku akce – nácek, který vážně zranil dlažební kostkou policistu v obličeji, je sice stíhán, ale na svobodě. Stejně tak jsou na svobodě stíháni dva další náckové, jeden za útok proti člence antikonfliktního týmu, jeden kvůli výtržnictví. Přitom v řadě automobilů přibyvších nácků se našly zbraně.
Je tristní, že je policie shovívavá k násilníkům, kteří dokonce zmrzačili jednoho z policistů. A ještě smutnější je, že k tvrdosti proti náckům, kteří mrzačí policisty, musí vyzývat novinář a policie se svých lidí neumí pořádně zastat sama.
Všichni náckové, kteří se v sobotu v Litvínově dopustili jakéhokoliv násilí, by totiž měli už od sobotního odpoledne bručet na vazbě.




Podívejte se na fotografie ze zásahu od Tomáše Zahradníka.