Otevřený dopis Radě Českého rozhlasu

Otevřený dopis Radě Českého rozhlasu

Otevřený dopis Radě Českého rozhlasu

Poslední úder biopropagandistů a ekoteroristů ve veřejnoprávním rozhlasu se věnoval tématu, který mne více než zajímá. Fosiliím a jejich sběratelství. Vyslechl jsem takové blbosti, že jsem sedl a napsal otevřený dopis rozhlasové radě.

Poslední úder biopropagandistů a ekoteroristů ve veřejnoprávním rozhlasu se věnoval tématu, který mne více než zajímá. Fosiliím a jejich sběratelství. Vyslechl jsem takové blbosti, že jsem sedl a napsal otevřený dopis rozhlasové radě:
Vážení přátelé!
V pořadu Pod kůži Radiožurnálu Českého rozhlasu devátého října letošního roku vystoupil pan Luboš Stárka ze státní Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, obelhal redaktora a pořad proměnil v platformu nejhorší představitelné vylhané ekoteroristické propagandy.
Především vyznění celého pořadu s příznačným názvem Národní muzeum prodává zkameněliny z chráněných lokalit ukazovalo, že amatérský sběr fosilií je cosi nesprávného a protizákonného. Ve skutečnosti je sběr fosilií v ČR plně legální dokonce i na chráněných lokalitách (práce s kladívkem v suti) a na lokalitách nechráněných je legální i kopání fosilií (pokud není výkop tak hluboký, aby se dostal do křížku s báňským zákonem).
Amatérské sběratelství, které v pořadu ochranář Stárka tak napadal, je ve skutečnosti pozitivním přínosem pro vědu a lidské poznání – obzvláště v ČR je spolupráce mezi sběrateli a profesionálními vědci–paleontology doslova ukázková a vyústila už v řadu mezinárodně významných paleontologických objevů. Například druhy Litavkaspis rejkovicensis FATKA+KORDULE+ŠNAJDR, 1987 nebo Acadolenus snajdri FATKA et KORDULE, 1981 byly popsány jen díky spolupráci sběratelů a vědců; podobně vznikají spoluprací těchto dvou skupin badatelů zásadní vědecké práce – například Fatka O., Kordule V., Szabad M. (2004): Stratigraphical distribution of Cambrian fossils in the Příbram–Jince Basin nebo Fatka O., Kordule V., Mergl M. & Šarič R. (1992): Early Middle Cambrian fauna in Central Bohemia.
V pořadu dále zaznělo, jak sběratelé–padouši prý protiprávně sbírají v Jincích na třech lokalitách, které jsou chráněné. Ve skutečnosti je v Jincích paleontologických lokalit nejméně pět, a chráněná je jen jedna z nich – na ostatních se tedy kopat smí.
Konečně korunou pořadu bylo obvinění pana Vedrala z firmy prirodniny.cz z toho, že prodává v obchůdku v Národním muzeu fosilie z chráněných lokalit v Jincích. Jako důkaz tohoto zločinu je uvedena fotka trilobita Eccaparadoxides pusillus, který v Jincích nikdy nežil a kterého známe výhradně z lokality Rejkovice–Potůček, která ovšem chráněna není.
Proto vyzývám radu, aby podnikla kroky k tomu, aby byla napravena újma na pověsti pana Vedrala, a také k tomu, aby se podobná zelená ekofašistická propaganda už nikdy v Českém rozhlase neopakovala.



Související články:

J.X. Doležal: KRADOU I O RAMADÁNU... (Reflex online, 17. 9. 2008)
J.X. Doležal: TRILOBITÍ ZÁVIST (Reflex č. 23/2008)
J.X. Doležal: ŽIVÝ SVĚT TRILOBITŮ (Reflex č. 11/2008)
J.X. Doležal: CHVÁLA GLOBÁLNÍHO OTEPLOVÁNÍ (Reflex online, 27. 2. 2008)