Izrael chrání Palestince před Palestinci

Izrael chrání Palestince před Palestinci

Izrael chrání Palestince před Palestinci

Včerejší krok Izraele, který poskytl prozatimní útočiště sto osmdesáti palestinským příslušníkům hnutí Fatáh, nelze nazvat jinak než jako hrubé vměšování do vnitřních věcí Palestiny.


Z pohledu zvenčí se může zdát situace v Palestině naprosto šílenou: Jen co Palestinci dostali příležitost budovat vlastní stát a jen co díky tomu ve své naléhavosti zmizela idea vnějšího nepřítele - Izraele, rozdělili se Palestinci na dva nesmiřitelné tábory a začali se vzájemně vyvražďovat. Stoupenci zkorumpovaného Fatahu versus stoupenci extremistického Hamasu - to je nová palestinská polarita, ze které už nelze obvinit Židy. Palestinci jen ukazují, že je jim (jakákoliv) válka nízké intenzity příjemnější než život v míru, který obvykle vyžaduje, aby lidé pracovali.
Tato vnitřní krize Palestinců se musí vyřešit uvnitř, zvenčí a z Evropy či Izraele není pochopitelná, uchopitelná ani řešitelná. Jsme - Evropa i Izrael - regionem, v němž je tradičně dominantní společenskou hodnotou a podmínkou úspěchu práce, Palestinci představují kulturu, které je mnohem bližší a ve které je mnohem oceňovanější hodnotou boj. Práce a boj jsou činnosti jiných kategorií, a nejsou slučitelné. Proto zdánlivě humánní krok Izraele, který zachránil život sto osmdesáti fatahistů, spíše než ke klidu povede k zvýšení napětí a k dalším násilnostem. Nevím, jak k tomu dojde - jsem však přesvědčen, že Palestinci na podobně humánní gesto, jaké Izrael udělal, odpoví po svém. Samopalem.