Používáte břicho přiměřeně okolnostem?

Používáte břicho přiměřeně okolnostem?

Používáte břicho přiměřeně okolnostem?

Břišní stěna má řadu funkcí, z nichž obranná funkce není dobře slučitelná s funkcí dechovou. Z tohoto důvodu se vyplatí uvědomovat si oblast břicha i při normálních denních aktivitách a ubezpečovat se, že své břicho používáme přiměřeně okolnostem.


Výše uvedená věta není mým produktem po gramu zvlášť dobrého skunku, ale zcela vážně míněným závěrem dopisu, který adiktologické veřejnosti a institucím rozeslal primář MUDr. Karel NEŠPOR, CSc. Můj dlouholetý oponent ve věci legalizace marihuany, je příkře proti ní. Jde o doslovnou citaci závěru textu, kterým doporučuje svůj klip na youtube.com:







Když se na klip podíváte stejně pozorně jako já, vyvstanou vám hned tři otázky. První – je to skutečně důsledná abstinence od jakýchkoliv drog, jež vede k tomu, co vidíte na videozáznamu? K tomu, že si dospělý muž středního věku natáčí vlastní pupek, toto video zveřejňuje a upozornění na svůj digitalizovaný pupek rozesílá odborné psychiatrické veřejnosti.


Druhou otázkou je, zda je v pořádku, že člověk takto soustředěný na vlastní břich působí na mimořádně labilní lidi - závislé, které léčí. Prověřil někdo, v jakém stavu od pana Nešpora odcházejí? Nenatáčejí si po léčbě, místo aby jako v době svého alkoholismu seděli v hospodě, části vlastního těla na video? A nelze takovou činnost považovat za stejnou patologii jako alkoholovou, drogovou nebo hráčskou závislost?


Třetí otázka je kardinální. Je tohle skutečně oficiální terapie závislostí?




Související články:


J.X. Doležal: KAM MŮŽE ČLOVĚKA DOVÉST ABSTINENCE... (Reflex online, 4. 6. 2008)


Karel Nešpor: K ČEMU MÁME BŘICHO? (blog.aktuálně.cz, 28. 7. 2008)