Fritzl nebude potrestán...

Fritzl nebude potrestán...

Fritzl nebude potrestán...

Zločin rakouského důchodce, který držel svou dceru čtyřiadvacet let ve vězení sklepa, celá léta jí znásilňoval, zplodil jí sedm dětí a tři z nich uvěznil stejně jako dceru, je otřesný a nepochopitelný. Mnohem otřesnější než ten zločin sám je však skutečnost, že nikdy nebude přiměřeně potrestán.

Zločin rakouského důchodce, který držel svou dceru čtyřiadvacet let ve sklepním vězení, celá léta ji znásilňoval, zplodil s ní sedm dětí, z nichž tři uvěznil stejně jako dceru, je otřesný a nepochopitelný. Mnohem otřesnější než zločin sám je však skutečnost, že nikdy nebude přiměřeně potrestán.
Josef Fritzl se dopustil činu, který je těžko představitelný – čtyřiadvacet let věznil jednu bytost, osmnáct let druhou, dalším dvěma vzal dětství a držel je rovněž po celou dobu jejich existence ve vězení. Nyní ho policie zadržela a jediné, čím si můžeme být jisti, je, že nebude spravedlivě potrestán.
Naše civilizované evropské právo totiž zapomnělo na mučení, na trýznivé popravy a podobné libůstky, a na takový zločin, jakého se Fritzl dopustil, už v podstatě nemáme dostatečné tresty.
I kdybychom vzali staré dobré „oko za oko“, potrestání nedosáhneme – Fritzla mohou nanejvýše zavřít jako on svoji dceru, ale žádný soud už nedokáže zařídit, aby jej tam někdo pravidelně znásilňoval, jako on činil jí. Stejně tak je velice nepravděpodobné, že by si třeba jenom odseděl pouhou polovinu doby, po kterou držel svoji rodinu ve sklepě. Polovina ze čtyřiadvaceti je dvanáct, Fritzlovi je třiasedmdesát, takže asi umře dřív, než si stačí odsedět byť jen polovinu let, které vzal své dceři.
Nechci volat po znovuzavedení práva útrpného, i když jsem přesvědčen, že Fritzla by měli zaživa narazit na kůl. Chci jen říct, že proti opravdu hnusnému zločinu je naše civilizace bezbranná.



Související články:

J.X. Doležal: TEMELÍN A PEDOFILOVÉ (Reflex online, 28. 4. 2008)