Fotbal je soukromá akce!

Fotbal je soukromá akce!

Fotbal je soukromá akce!

Ministr Ivan Langer konečně uhodil hřebíček na hlavičku a sdělil národu, že fotbal je soukromá akce – a proto by na něm pořadatelsko-pořádkovou službu neměla zajišťovat policie. Je to dobré, ale je třeba jít dál!


Kromě toho, že fotbal by měli hlídat vlastní pořadatelé placení kluby, a ne policie, by se také měla pro fotbalová utkání zavést výjimka z působnosti tuzemských zákonů – to jest, mělo by se naplno říct, že fotbalové utkání je záminkou k násilnostem svolných rváčů, a proto by stát na fotbalových stadionech neměl vymáhat dodržování zákonů zakazujících násilí. Jinak řečeno – rvačky dobrovolně na fotbal přicházejících rváčů by měly být plně legální.
Kromě tohoto vyčlenění z působnosti zákonů by se na fotbalových stadionech měly odstranit bariéry a ploty, které oddělují prostory pro fanoušky znepřátelených klubů, a v úplnosti by měly být zrušeny osobní prohlídky při vstupu na stadion a zákaz vnášení zbraní. Kdo si chce na fanoušky konkurenčního klubu přinést bouchačku, měl by na to mít nárok – samozřejmě stejně jako jiný, podobně militantní fanoušek konkurenčního klubu.
A fotbalový stadion by měl samozřejmě být prohlášen územím, na kterém nejenže nezasahuje policie, ale ani záchranáři a hasiči. Kdo tam vstupuje, musí si být vědom toho, že se nemusí vrátit.
Pokud by se společnost postavila k fotbalovým zápasům tak, jak navrhuji, přineslo by to hned několik pozitiv. Především: výrazné úspory na nákladech na policejní opatření, která si v současnosti fanoušci vynucují. Za druhé: počet fotbalových fanoušků, především z takzvaného tvrdého jádra, by se velmi rychle přirozeným výběrem snížil o desítky procent. To by vyřešilo problém s hooligans, a vzhledem k tomu, že tvrdá jádra fanoušků bývají antisociální psychopati a deprivanti na sociálních dávkách, by se sekundárně ušetřilo i v sociálním sektoru a na výdajích ve vězeňství – řada dnešních fanoušků totiž skončí ve vězení, zatímco při přijetí navrhovaných opatření by mnohem levněji skončili na hřbitově.
Populismus a takzvaná politická korektnost bohužel neumožňují oficiálním politickým reprezentantům, aby podobná opatření jako já navrhli. Když však vyvineme dostatečný tlak zdola, je možné, že si vymůžeme, aby stát nechal fotbalové fanoušky vzájemně se vyvraždit.



Související články:

Ondřej Formánek: JIŘÍ PEKÁREK: NECHÁPU (Reflex online, 1. 4. 2008)
Pavel Kovář: CHRONICKÉ ZATEMNĚNÍ MOZKŮ (Reflex online, 1. 4. 2008)
J.X. Doležal: ZAKAŽTE TEN FOTBAL! (Reflex online, 31. 3. 2008)