Drogy jako byznys...

Drogy jako byznys...

Drogy jako byznys...

Jak ukazuje poslední „drogová“ zpráva OSN, výzkum drogové problematiky je na úrovni OSN plně zpolitizovaný a podléhá manipulacím úředníků. Ve výročních zprávách OSN o drogách si proto spíše než fakta přečteme proúřednickou propagandu.


Na 51. zasedání Komise OSN pro narkotické drogy (CND) ve Vídni vyzval výkonný ředitel Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) Antonio Maria Costa k přizpůsobení mezinárodní kontroly drog potřebám jednadvacátého století. Řekl mimo jiné: „Nezákonné užívání drog se podařilo snížit na úroveň méně než pěti procent dospělé populace světa... Počet úmrtí souvisejících s užíváním drog je nyní přibližně dvě stě tisíc za rok, což je pouhá jedna desetina úmrtí v souvislosti s alkoholem a jedna dvacetina úmrtí na následky tabáku. Pěstování drog ve světě se prudce snížilo.“
To je samozřejmě moc fajn, ovšem - ten samý úřad, kterému Costa šéfuje, Úřad OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC), před dvěma měsíci vydal výroční zprávu. V ní se dočteme, že počet uživatelů dnes nelegálních drog - zejména marihuany, ale i ostatních - je nejvyšší ve známé historii.
Proto lze výroky z Vídně chápat spíše jako reklamu na samotný úřad než jako informaci a výzvu k tomu, aby UNODC a zejména jeho úředníci ještě pár pátků dostávali z rozpočtu peníze na svoje ouřadování.