Kulky a gule

Kulky a gule

Kulky a gule

Naši poslanci dostávají výhružné poštovní zásilky – a média to komentují výroky, nad kterými se chce zvolat: „Hle, žumpa!“ Protože alespoň jazykovou žumpou titulky novinových článků o oněch výhružkách skutečně jsou.


Titulky se opakují stereotypně nejen v tištěných médiích, ale i v rozhlase a v televizi. Takže ze všech možných stran slyšíme, vidíme a čteme, že poslanci a senátoři dostali v obálkách kulky. Případně pak kulky ze střelné zbraně.
To, co se používá do střelných zbraní, aby to z nich po výstřelu létalo a zasahovalo cíl, se nazývá a vypadá různě, ale v žádném případě se to nejmenuje kulky. Do takzvaných předovek, střelných zbraní, které se musí zepředu naládovat, se nejdřív nasype střelný prach, pak těsnění, a na něj nejčastěji olověná KULE. Moderní zbraně – zadovky, a je celkem jedno, zda se jedná o vojenskou pušku, pistoli či revolver – se neládují, ale dávají se do nich náboje. Náboje jsou sestaveny z několika dílů – z nábojnice, roznětky, výbušné (“prachové“) náplně a STŘELY. Případně projektilu.
To, čemu se v běžném jazyce říká kulky, naštěstí zatím volení zástupci lidu nedostávají. Kulky má totiž výhradně pes, a pokud je mi známo, tak takové žádné do Parlamentu nepřišly. Kromě Topolánkových gulí, ale ty zase, jak alespoň doufám, nedorazily poštou.