Podezření na marihuanu kontaminovanou olovem

Podezření na marihuanu kontaminovanou olovem

Podezření na marihuanu kontaminovanou olovem

Uživatelé především ze západních Čech a příhraničních oblastí, buďte opatrní na to, co kouříte! U našich sousedů v Německu a Rakousku se v marihuaně objevily těžké kovy!!!


Od listopadu 2007 se na několika místech v Německu kolem Lipska (u většího počtu osob) a v rakouské Vídni (u dvou osob) objevily případy otravy olovem, u nichž existuje podezření, že k nim došlo v důsledku konzumace marihuany obsahující olovo. Odkaz na webové stránky (v němčině), kde jsou informace pro uživatele marihuany z okolí Lipska.
Bližší informace o těchto podezřelých případech nejsou k dispozici. Stejně tak není definitivně potvrzeno, že marihuana byla zdrojem olova. Proto se zatím na evropské úrovni nepodniká akce k varování veřejnosti.
Příznaky akutní otravy olovem jsou těžká nevolnost a zvracení. Chronická otrava se projevuje nechutenstvím, nevolností, úbytkem váhy, bolestí hlavy, pocitem tlaku v žaludku, zácpou či průjmem, chudokrevností, poškozením cév či ledvin; typická je šedá barva kůže a šedý lem kolem dásní.
První příznaky jsou nespecifické a na otravu olovem se většinou nepomyslí.