Trapný boj s hazardem

Trapný boj s hazardem

Trapný boj s hazardem

Úřady slaví úspěch: Zabránily konání pokerového turnaje, který se měl konat v karlovarském hotelu Thermal. Proti se postavilo ministerstvo financí, pořadatelé neměli to správné razítko.


Je samozřejmě třeba ptát se, jestli stát má, nebo nemá zasahovat do hazardních her . Myslím, že to potřeba je - například by měl přísně dohlížet, aby hazardní hry nehráli mladiství a nezletilí. To ostatní - to jest, jaké hazardní hry a kde hrají dospělí - by mělo zůstat plně v kompetenci těch, kdo hrát chtějí.
Zasahování státu do této oblasti - a je celkem jedno, zda jde o zasahování prostými zákazy, nebo složitou a náročnou povolovací administrativou jako v případě zrušeného pokerového turnaje - je navíc. Dospělí lidé (byť třeba zcela iracionálně) při hře rozhodují o svých vlastních penězích. Takový proces by měl zůstat zcela privátním a neregulovaným.
Stát však - a nejen u nás - do hraní zasahuje a podobně jako v drogové sféře činí z privátní činnosti, kterou lidé sami a dobrovolně vyhledávají, zločin. To je zcela nepřijatelné - hazard, stejně jako drogy, patří do kategorie „zločinů bez oběti“. A zločin bez oběti zločinem není.