Geneticky modifikovaná velmoc

Geneticky modifikovaná velmoc

Geneticky modifikovaná velmoc

Jak zveřejnila snad všechna klíčová média, v České republice se pěstuje geneticky upravená kukuřice na pěti tisících hektarech, což nás staví na třetí příčku v pěstování geneticky upravených plodin v Evropě. Jsme v pěstování úplná velmoc.


Informaci by bylo možné snadno využít pro napsání humorného sloupku o tom, že je vysvětlena jistá tajuplnost naší politické scény (to jest, že je to někdy fakt neuvěřitelný), a vše by se svedlo na kukuřici. Takový sloupek by byl veselý, ale naivní - oni politici, co působí jako mutanti, se do své současné podoby zformovali mnohem dřív, než se zde geneticky modifikovaná kukuřice začala pěstovat.
Důležitější než vtípky na politiky-mutanty jeví se být fakt, že na pěti tisících hektarech zde proběhla ultramoderní technologická revoluce, proti které ještě nedávno někteří aktivisté demonstrovali i ničili pokusná políčka. Genetická manipulace je skutečně kvalitativním skokem ve výrobě - a onen kvalitativní skok tu proběhl, aniž by si ho kdokoliv všiml a aniž by někoho ohrozil či omezil. Nic se jakoby nestalo. Málokdo si to uvědomuje - antigenetiční aktivisté nejméně -, ale oněch pět tisíc hektarů je stejný skok, jakým bylo zavedení mobilů. Vždyť genetický řetězec je samou podstatou tajemství života - a my už ho dovedeme cíleně měnit k našemu prospěchu tak efektivně, že je to součástí běžné zemědělské výroby.