Protipožární ochrana odložena

Protipožární ochrana odložena

Protipožární ochrana odložena

Pražský magistrát zakázal pochod, který měl pod záminkou protestu proti naší účasti ve válce v Iráku projít pražským židovským městem. Magistrát sice postupuje na hraně zákona, ale v tomto případě má nespornou pravdu.


Pochod za nějakou myšlenku lze v demokratické společnosti zakázat jen velmi těžko, zde však magistrátu usnadnili práci sami neonacisté. Pochod se měl konat desátého listopadu, to jest na výročí křišťálové noci - počátku holocaustu. Pochod měl projít pražským židovským městem. A pochod se měl konat na protest proti naší vojenské účasti v Iráku. Sečteno a podtrženo - důvod pochodu naprosto nijak nekoresponduje s myšlenkou, ke které se měl vyjadřovat, protože náš kontingent do Iráku rozhodně neposlal nikdo ze Staronové synagogy.
Magistrát si tedy opatřil posudek historika a politologa a pochod náckům zakázal. Je to samozřejmě na hraně zákona, bylo omezeno demokraticky zajištěné právo svobody vyjádření i náckům, ovšem jejich neobratnost magistrátu více než nahrála.
Příští rok se však svolavatelé blízcí Národnímu odporu jistě poučí a jako důvod svého pochodu uvedou něco jiného, nejspíše skutečnost, která nebude nijak napadnutelná a bude se židovským městem souviset. Pak už nebude možné pochod zakázat.
S tím, jak letos nebude kolem synagog nikdo pochodovat s pochodněmi, mizí i důvod zvýšené protipožární bdělosti občanů. Nemá asi smysl letos toho desátého listopadu k synagogám s minimaxem chodit, jak jsem zde na serveru navrhoval nedávno (v článku DEN PROTIPOŽÁRNÍ BDĚLOSTI). Ale příští rok se celá situace pravděpodobně zopakuje, takže prosím všechny, kteří měli v úmyslu jít letos hasit, aby byli v pohotovosti i napřesrok.