Klaus, nebo Schwarzenberg?

Klaus, nebo Schwarzenberg?

Klaus, nebo Schwarzenberg?

Autor tohoto sloupku nemá mnoho víry v hlas lidu, není zastáncem přímé demokracie, a přesto jej výsledky lidového (či spíše idnesového) hlasování o novou hlavu státu více než mile překvapily.


Portál iDNES.cz vypsal hlasování, kdože by mohl být prezidentem - a před moderátorem Markem Ebenem zvítězil Karel Schwarzenberg. Když se podíváme do výčtu silných, mravně zachovalých charismatických osobností s dostatečným rozhledem a potřebným zvukem jména, které naše politická scéna nabízí a které by se mohly směle postavit v nadcházející prezidentské volbě Václavu Klausovi, spláčeme nad výdělkem. Přes veškeré a stále oprávněnější výhrady k osobě současného prezidenta totiž najít někoho, kdo by mu mohl konkurovat alespoň v některých aspektech, které jsou pro výkon tohoto úřadu nezbytné, je skoro nemožné. Dobře míněné návrhy jako Jiří Dienstbier jsou fajn, ale není příliš dobrým řešením posadit do křesla hlavy státu v podstatě zaměnitelného úředníka. Při vší úctě k Jiřímu Dienstbierovi prostě onu potřebnou přirozenou autoritu hlavy státu nemá.
Trochu nadějně zazněly návrhy na novou kandidaturu prezidenta bývalého, Václava Havla. To je osobnost, jejíž charisma je pro výkon úřadu prezidenta dostatečné, a navíc vyzkoušená. Problém ovšem je, že Václav Havel nechce kandidovat. A když se podíváme po politickém nebi, dostatečně nestranný, nadstranický a nadhledem vybavený tam není nikdo.
Tedy - skoro nikdo, kromě Karla Schwarzenberga, který ono charisma, zvučné jméno, mezinárodní respekt, nadhled, přirozenou autoritu etc. má v rodě. Ovšem navrhnout tohoto kandidáta by mohli (snad) jen Zelení a ODS, kdyby zemřel Klaus. Všechny ostatní strany, zvláště levice, by se při vyslovení podobné možnosti pokálely.
Takže ona čtenářská volba - byť je od pohledu v podstatě jediná možná - zůstane bohužel snem, přestože by Karel Schwarzenberg jako prezident mimořádně zvýšil mezinárodní prestiž České republiky.