Marihuana po vietnamsku

Marihuana po vietnamsku

Marihuana po vietnamsku

Celníci v Chebu odhalili velkopěstírnu konopí s několika stovkami vzrostlých rostlin skunku. Neprovozovali ji lidé, kteří trávu hulí, ale vietnamský gang. Celá causa ukazuje na mimořádně dobré výsledky české protidrogové politiky v oblasti konopí.


Zájem cizojazyčných gangů o pěstování konopí u nás ukazuje překvapivou skutečnost - skunku není zřejmě pro český trh a případný export dost z tuzemských zdrojů!!! Jenom tam, kde není dostatečně masivní nabídka a existuje neuspokojená poptávka, přichází zájem gangů a cizího organizovaného zločinu. Takže - zjevně nejsme schopni pokrýt potřeby trhu vlastními silami. Čím to je a jak onen trh vlastně vypadá?
V České republice kupují trávu zhruba tři skupiny lidí: jednak zahraniční turisté, za druhé starší konzumenti, kteří si vystačí i s malým nakoupeným množstvím pro své autoterapeutické účely, a příležitostní (méně než dvakrát týdně) mladí a středněvěcí kuřáci. Chronický (každodenně až několikrát týdně) kuřák v České republice totiž nekupuje, ale buď má přímo doma malou pěstírnu pro vlastní potřebu, nebo je součástí nějaké partičky, která má někde společně pronajatý sklep a „kupuje se“ za výrobní cenu od toho, kdo chodí zalévat a platí proud. Ochota takových pěstitelů sytit barovou a pouliční drogovou scénu je minimální, neboť kouření marihuany uživatele nijak sociálně nedegraduje a on i s tou malopěstírnou má nějak vybudovanou normální existenci. Proto jeho ochota pěstovat víc a prodávat na divokou scénu není velká.
Díky demoralizaci pěstování se prostě stalo pěstování na prodej záležitostí jen velmi malého procenta tuzemských pěstitelů a většina si v těch několika desítkách tisících mikropěstíren, co u nás svítí, pěstuje pouze pro sebe.