Dohoda se syslem

Dohoda se syslem

Dohoda se syslem

Cosmic Trip party ukazuje, že dokonce i ve věcech ochrany přírody je možné se dohodnout napříč přes jednotlivé zájmové složky společnosti - od syslů, respektive jejich fanoušků, až po milovníky muziky.

"Sysel tam sice je a je vysoce chráněný, ale našli jsme společnou řeč s ochránci přírody. Na syslovi nám velmi záleží, na Cosmicu ovšem také, připravovali jsme ho několik měsíců a o syslovi se dozvěděli ve středu v poledne," píše se na webu cosmictrip.cz. A je to pravda. Nastala modelová situace, kdy je potřeba dohody a kdy se na tu dohodu obě strany zmůžou.
Na roudnickém letišti, kde se tradičně koná, žije jako na všech letištích (přesněji pravidelně kosených porostech) sysel. Podléhá ochraně jako kriticky ohrožený druh (dle zákona 114/1992 a vyhlášky 395/1992) z celoevropského hlediska. Nelze mu ubližovat, trápit jej a už vůbec na něm nelze parkovat. Přesto se ukázalo, že tam na roudnickém letišti, kde měla parkovat auta, sysel běhává.
Pořadatelé měli dvě možnosti - buď se zašprajcnout, nebo kooperovat. Stejně na tom byla i Česká inspekce životního prostředí. Naštěstí došlo k dohodě - parkoviště se z nejosyslovanějšího místa přesunulo kousek jinam, sysliště se ohradilo páskami, a párty i sysel mohli bez problémů přežít.
Vzácný případ ukazuje, že někdy je možné i s ochranáři najít rozumný a všeobecně přijatelný kompromis.