Veverky útočí

Veverky útočí

Veverky útočí

Po skandálním odhalení marihuanu fetujících jelenů přišly Novinky.cz s dalším senzačním objevem. Íránci odhalili jednotku špionážních veverek pracujících v žoldu evropských tajných služeb. Díky pohotovosti íránské kontrarozvědky však byli malí rozvědčíci bezezbytku pochytáni.


Článek jsem si nevymyslel, skutečně vyšel, a to nikoliv na kompostu, nýbrž na zdánlivě seriózním serveru Novinky.cz propojeném s deníkem Právo. Podepsán je opět, stejně jako u článku o vyhulených jelenech, nick Famous.
U článku o veverkách je kromě jeho nicku podepsána také ČTK, ergo je možné, že tuhle kachnu Famous jen převzal, nevymyslel si ji osobně. U dalších jeho článků - Zfetovaný jelen odhalil ilegální pole s marihuanou, Muž se zelenou krví vyděsil kanadské lékaře, Na Ukrajině vyrábějí hrající kondomy či Rumunští farmáři krmili krávy konopím - je pak jako autor kachny uveden jen on.
Když jsem prostudoval na novinkách více jeho článků, přestal jsem rozumět. Občasná mystifikace je samozřejmě přípustná, je-li vtipná. Tady však nejde o mystifikaci, ale o soustavné lži. Přitom server se snaží tvářit seriózně, až zpravodajsky! Prostě - celá causa Famouse a jeho novinek si už zaslouží větší analytický článek v Reflexu. Už jsem se objednal jak u šéfredaktora Novinek, tak u šéfredaktora Práva.
Ale možná Novinkám křivdím a lhaní je dnes i v seriózních médiích normální. Zaznamenali jste něco podobného jako řádění Famouse ještě v nějakém jiném vážně se tvářícím zdroji? Pokud ano, napište mi to prosím do diskuse - půjdu se do inkriminované redakce zeptat, jak to mysleli.