Usáma, ne chřipka ptáků

Usáma, ne chřipka ptáků

Usáma, ne chřipka ptáků

Naše lkaní nad zlými Američany, kteří nám zde chtějí postavit radar, a naše strachy před chřipkou ptáků realita zasunula někam mezi věci méně podstatné až hobbystické. Podstatnější hrozba a zdroj strachu se totiž více než hmatatelně projevily v Británii.


Útoky teroristů - či pokusy o ně - ve Velké Británii ukazují vyzívané evropské veřejnosti, že nežijeme v klidu, neobklopuje nás bezpečí, nemáme jistotu smrti stářím a nepanuje kolem nás mír. Podívejme se prizmatem těchto událostí - a z nich plynoucích skutečností - na to, co bez ohledu na reálnou přítomnost teroristů zaměstnává naši pozornost.
Uplynulé dny byly v České republice ve znamení strachu z ptačí chřipky. Strach byl naprosto iracionální - v Evropě, kde se slepicemi obvykle nespáváme v posteli, dosud nikdo neonemocněl, a dopady chřipky ptáků jsou zde zatím výhradně veterinární. Přesto jakmile se někde nákaza objeví - a je celkem jedno, zda se jedná o nákazu v chovu, nebo u divoké labutě -, začne mediální horečka, hygienici jsou na televizních obrazovkách v prime timu a lid úpí strachy. Přitom je tento strach spíše výrazem potřeby bát se než reakcí na skutečné ohrožení, vždyť nikoho ptačí chřipkou nemocného fakt veřejnost neviděla.
Podobně bizarní jeví se ve světle nových útoků téma aktuální v minulých měsících - to jest téma odmítání amerického radaru. Veřejnost masivně ODMÍTÁ, přestože ta část světa, kterou má radar monitorovat, je více než nestabilní a bez jakýchkoliv diskusí nás ohrožuje. Vždyť britské útoky přišly právě odtud! Ale naše veřejnost - zmítaná svými umělými strachy a na realitu nanavázanými náladami - vnímá planetu jako bezpečné místo, kde netřeba zbrojit, protože ani na Václaváku, ani u Karlova mostu dosud lid teroristu neviděl. Ale oni už u sousedů kladou bomby!!!
Snad britské události pomohou i naší veřejnosti najít trochu orientace v realitě. Snad si lidé uvědomí, že zbrojní systémy určené k obraně našeho kulturního okruhu jsou nezbytné, že největším nepřítelem míru skutečně není USA, a že to, co nás skutečně ohrožuje, nejsou viry ptáků, ale vyšinutí islámští fundamentalisté.